Hlavní obsah

Na MS v Liberci bude startovat rekordních 660 závodníků z 62 zemí

LIBEREC

Na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci bude závodit rekordních 660 sportovců ze 62 zemí. Konečný počet startujících, jenž je nejvyšší v historii světových šampionátů, oznámili v pátek organizátoři. Mistrovství světa začíná 18. února a v Liberci očekávají o víkendu příjezd prvních výprav.

Článek

"Co do počtu přihlášených zemí a také počtu sportovců bude liberecký šampionát jednoznačně rekordní," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel mistrovství Michal Lamplot. Před dvěma lety v Sapporu a v roce 2005 v Oberstdorfu startovalo pokaždé kolem 500 lyžařů ze zhruba pěti desítek zemí.

Jedním z důvodů velkého počtu závodníků na tratích ve Vesci a můstcích na Ještědu je fakt, že start na MS je podmínkou pro účast na olympijských hrách ve Vancouveru. "Dalším důvodem je pro evropské závodníky blízkost Liberce. Navíc například Ještěd má velmi dobré jméno a hodně skokanů ho má rádo. A Vesec jako nový areál přitahuje pozornost," řekl Lamplot.

Kromě lyžařských velmocí typu Norska, Švédska, Ruska nebo Německa se jako již tradičně šampionátu zúčastní závodníci z exotických zemí. Přihlášeni jsou startující z Trinidadu a Tobaga, Venezuely, Peru, Brazílie, Indie nebo Íránu.

Největší zastoupení budou mít na šampionátu Rusové, kteří přihlásili 35 závodníků a dalších 40 lidí bude tvořit doprovod. O jednoho sportovce méně budou mít Italové, o třetí místo se dělí 32 Norů a Finů a domácí česká výprava bude s 31 lyžaři čtvrtá nejpočetnější.

Nejvíce lyžařů je přihlášeno do běhu (262 mužů a 168 žen), následují skokané (103 mužů a premiérově 42 žen) a 85 závodníků v severské kombinaci.

Reklama

Související témata: