Hlavní obsah

Japonka Uemuraová má druhé zlato, Sudová vypadla ve čtvrtfinále

INAWAŠIRO

Japonská lyžařka Aiko Uemuraová získala na mistrovství světa v akrobatickém lyžování v Inawaširu druhou zlatou medaili nedělním vítězstvím v paralelním závodě. Česká reprezentantka Nikola Sudová ve čtvrtfinále těsně podlehla Američance Hannah Kearneyové, která nakonec získala bronz. Závod mužů vyhrál Kanaďan Alexandre Bilodeau.

Foto: GSMA

Nikola Sudová na archivním snímku

Článek

Nikola Sudová postoupila z kvalifikace ze čtvrtého místa a po vítězství nad Kanaďankou Chloe Dufour-Lapointeovou ji čekala vedoucí závodnice Světového poháru Kearneyová. Vinou pomalejší jízdy ztratila na soupeřku tři body, které rozhodly o konečném skóre 16:19 v neprospěch české reprezentantky.

Kearneyová si tak alespoň částečně spravila chuť po zcela nepovedeném sobotním závodě. V semifinále proti Ueamuraové se jí smekly lyže na bouli a vyjela mimo trať. Ziskem bronzové medaile však jako jediná dokázala narušit nadvládu trojice domácích závodnic.

Stejně jako v sobotu závod ovlivnila vysoká teplota okolo šesti stupňů nad nulou, která rychle proměnila navezený sníh v měkkou břečku. Na ztížené podmínky doplatila řada favoritek. Už v osmifinále vypadla po pádu na prvním skoku obhájkyně titulu a olympijská vítězka Kanaďanka Jennifer Heilová. Podobně dopadla Rakušanka Margarita Marblerová, která na minulém šampionátu získala v této disciplíně bronz.

Mezi muži se nevedlo ani vítězi sobotního závodu jednotlivců Američanu Patricku Deneenovi, který zaváhal na boulích a před druhým skokem se vůbec netrefil na můstek. Po řadě pádů proklouzl do finále Japonec Nobojuki Niši, který ale v rozhodující jízdě na favorizovaného Bilodeaua nestačil. I tak ale domácí závodníci z dnešních závodů vytěžili hned tři medaile.

MS v akrobatickém lyžování - paralelní jízda v boulích:
Muži: 1. Bilodeau (Kan.), 2. Niši (Jap.), 3. Luusua (Fin.), 4. Marquis (Kan.) . ... 23. Buš (ČR) nepostoupil z kvalifikace.
Ženy: 1. Uemuraová, 2. Itová (obě Jap.), 3. Kearneyová (USA), 4. Satojaová (Jap.), 5.- 8. N. Sudová (ČR) ... 21. Š. Sudová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

Reklama