Hlavní obsah

Bývalí biatlonisté obvinili současného kouče Němců z dopingu

NEUSS

Trenéra německých biatlonistů Franka Ullricha obvinili jeho bývalí svěřenci z dob někdejší NDR z dopingových praktik. Mistr světa ve štafetě z roku 1987 Jürgen Wirth řekl, že Ullrich předepisoval dopingové látky a kontroloval užívání anabolik. Jens Steinigen, který jako člen štafety získal zlatou olympijskou medaili v Albertville 1992, tvrdí, že současný kouč biatlonové velmoci o systematickém užívání zakázaných látek přinejmenším věděl.

Článek

Podle Wirtha Ullrich spolu s tehdejším hlavním svazovým koučem Wilfriedem Bockem sportovcům nařizoval užívat orální steroid chlordehydrometyltestosteron (Oral-turinabol). "Abychom rychleji regenerovali," řekl bývalý sportovec televizi ARD. Ullrich jako běžecký trenér pak prý nahlížel sportovcům do úst, zda skutečně pilulku spolkli. Steinigen tak detailní praktiky nepopsal, ale před kamerou potvrdil, že Ullrich rozhodně o užívání dopingu věděl.

Oba sportovci uvedli, že později dopingové látky odmítli brát.

Ullrich informace popřel. Trenérskou kariéru zahájil podle svého vyjádření až v roce 1987 a jako mladý asistent kouče prý nebyl k popsaným praktikám kompetentní. "A ani v mé přítomnosti na jednáních trenérské rady se o dopingu nikdy nemluvilo. Jsou to nehorázná tvrzení," uvedl Ullrich. Také Bock obvinění odmítl. "Nedělám to a nikdy jsem to nedělal," konstatoval.

Reklama