Hlavní obsah

Můstky v Harrachově chce převzít společnost v čele s krajem

LIBEREC

Chátrající skokanské můstky v Harrachově chce převzít obecně prospěšná společnost, v níž se spojí Liberecký kraj, harrachovská radnice, Svaz lyžařů České republiky a TJ Jiskra Harrachov. Pět můstků v čele s mamutím zatím patří Sportovnímu areálu Harrachov, kterému ale chybí na jejich rekonstrukci a údržbu peníze. Novinářům to v pondělí řekl náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Můstky v Harrachově

Článek

"Založení o.p.s. Klasický areál Harrachov je jedinou šancí na záchranu můstků v Harrachově. Ve světě stojí podobných areálů s mamutím můstkem pouze pět," uvedl Cikl. Krajské zastupitelstvo v pondělí schválilo, že Liberecký kraj do o.p.s. vstoupí. Na údržbu a provoz můstků bude Klasický areál Harrachov potřebovat zhruba tři milióny korun ročně.

Cikl věří, že můstky dostane o.p.s. zadarmo. Sportovní areál v Harrachově však vlastní Český svaz tělesné výchovy a bezúplatný převod můstků na o.p.s. musí schválit valná hromada svazu. Ta se uskuteční v dubnu. "Předání můstků jsme s Českým svazem tělesné výchovy předjednali, nic ale ještě není jisté," prohlásil Cikl.

Možné jsou i dotace z EU

V harrachovském skokanském areálu potřebuje rekonstrukci především zdevastovaný střední můstek s umělou hmotou. "O.p.s. může na rozdíl od akciové společnosti získat na rozsáhlou opravu středního můstků dotace, kromě jiného i z Evropské unie," upozornil Cikl. Rekonstrukce všech můstků v Harrachově si vyžádá desítky miliónů korun.

"V Rakousku, v Norsku a v dalších zemích Evropy se skokanské areály rozvíjejí a udržují z veřejných zdrojů, nikoliv z peněz akciových společností, jejichž hlavním cílem je vytváření zisku," konstatoval provozní náměstek Sportovního areálu Harrachov Vlastislav Fejkl.

Vazba mezi sportovním areálem a skokanskými můstky však nezanikne ani po jejich případném převodu. Sportovní areál by poskytoval o.p.s. za úplatu svou techniku - sněhová děla nebo rolbu. "Můstky připadly sportovnímu areálu v roce 1992," připomněl Cikl.

Skokanský areál s mamutím můstkem se v Harrachově stavěl v letech 1975 až 1983 a jeho současná hodnota se odhaduje na 70 miliónů korun. Bez modernizace by můstky přestaly odpovídat technickým i bezpečnostním požadavkům Mezinárodní lyžařské federace.

V letech 2009 až 2012 vloží Liberecký kraj do o.p.s. Klasický areál Harrachov 5,5 miliónu korun. Město Harrachov přidá 1,4 miliónu korun, Svaz lyžařů 2,9 miliónu korun a TJ Jiskra Harrachov 1,4 miliónu korun.

Reklama

Související témata: