Hlavní obsah

Sjezdařka Pärsonová skončí po olympiádě s lyžováním

STOCKHOLM

Olympijská vítězka, sedminásobná mistryně světa a dvojnásobná vítězka Světového poháru Anja Pärsonová hodlá po nadcházejících zimních olympijských hrách ve Vancouveru skončit s lyžařskou závodní kariérou. Sedmadvacetiletá Švédka to v neděli prohlásila v rozhovoru pro švédskou televizní stanici TV 4.

Článek

"Je to uklidňující pocit - motivovat se a přitom vědět, že do konce zbývá už jen dvanáct měsíců," komentovala Pärsonová svou nynější situaci. Zároveň dodala, že na svou poslední olympiádu se bude připravovat s veškerou intenzitou a v plném tempu. Chce totiž vyhrát jak na hrách, tak i v celkovém hodnocení Světového poháru. "Pak budu ale vědět, že jsem už lyžování dala vše, co jsem mohla dát," shrnula.

Pärsonová v dosavadní kariéře dosáhla 40 vítězství v jednotlivých závodech SP - 18 ve slalomu, 11 v obřím a čtyři v superobřím slalomu, pět ve sjezdu a dvě v superkombinaci, velký křišťálový glóbus získala v letech 2004 a 2005 a ve sbírce má vedle sedmi světových titulů i zlatou, stříbrnou a tři bronzové olympijské medaile z let 2002 a 2006.

Jako důvod ukončení závodní činnosti Pärsonová udala "opotřebování" svého těla po mnohaletém tréninku a především problémy s koleny.

Reklama