Hlavní obsah

Skokan Koudelka si v létě zkusí, jestli už není při letu v křeči

PRAHA

Nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka chce využít toho, že výsledkově není letní část sezóny pro závodníky tak důležitá. V létě se skokani mohou z můstku spouštět bez stresu a mají možnost zkoušet, co si doposud zafixovali v tréninku.

Článek

"Léto není důležité, hlavní je zima," řekl ČTK devátý muž z mistrovství světa v Liberci, ale jedním dechem doplnil: "Na druhou stranu se v létě hodně věcí vyzkouší na zimu a dá se hodně vypilovat."

Svěřenec kondičního trenéra Luboše Plecháče vstoupí do letní Grand Prix o víkendu v Hinterzartenu společně s českým týmem. "Už jsem dlouho nezávodil, takže se moc těším a jsem zvědavej, jak to bude probíhat," řekl dvacetiletý skokan z Lomnice nad Popelkou.

Počtvrté bude mít možnost si v létě spolu s elitou otestovat svoji formu na můstcích s keramickou stopou a umělou hmotou na dopadu. Vstup do Grand Prix mu přitom vždy vyšel umístěním do desítky. "Nerad bych to zakřikl," nechtěl Koudelka spekulovat, zda takový výsledek zopakuje.

O novém pravidlu o přepočítávání metrů na základě "větrného vzorce", které chce mezinárodní federace FIS při letních závodech testovat, zatím moc nevěděl. "Budeme to moci posoudit až po prvních závodech," podotkl.

Nedává si konkrétní výkonnostní cíle. Především si chce otestovat věci, na kterých v uplynulém období s koučem pracovali. Piloval letovou figuru a uvolněnost. "Snažil jsem se odstranit křeč v letu. Nechci říci, že se mi to povedlo, ale panovala spokojenost a byl vidět určitý posun kupředu. Uvidíme, hlavně abych se nevrátil do křečové fáze jako minulý rok a léta předtím," řekl Koudelka.

Do lanového centra se možná vrátí, ke střelbě asi ne

V letní přípravě letos skokani více než jindy zařadili pro zpestření i pro zlepšení koordinace adrenalinové sporty. Koudelka kvůli školním povinnostem nestihl kolečkové brusle ve skateparku ani lukostřelbu, ale nadchlo ho monokolo, na kterém se cvičí rovnováha. "Na tom jsem se vydováděl a bylo to zajímavý," řekl skokan.

S trenérem Plecháčem se zase vydali do lanového centra. Ve Špindlerově Mlýně balancoval zajištěný ve výšce deseti metrů nad zemí. "Vyzkoušel jsem si to poprvé a docela si to pochvaluji," řekl s nadšením v hlase. "Je to skvělá věc na koordinaci a stabilitu a může se tím zlepšit nájezdové postavení," konstatoval Koudelka.

Do budoucna má v plánu například ve dvanáctimetrové výšce slanit nad přehradou ve Špindlerově Mlýně. "Zatím nebyl bohužel čas," litoval. Chtěl by si zkusit také tandemový seskok padákem.

Před odjezdem na letní Grand Prix si užil jiný adrenalinový kousek. U strýce si vystřelil z kulovnice. "Takhle jsem se nebál ani v Planici," přirovnal střelbu k letům na mamutím můstku. "Stříleli jsme z dálky na plechovku. Hned prvním pokusem jsem se trefil a pak jsem to už do ruky nevzal, ale byl to velký zážitek," řekl Koudelka.

Reklama