Hlavní obsah

Běžci na lyžích přibrali do party laufaře, kteří se poperou o ZOH

PRAHA

Sprinteři, distanční lyžaři a nově též závodníci na dlouhých tratích. Reprezentační družstvo českých běžců na lyžích vedené trenérem Miroslavem Petráskem se před olympijskou sezónou rozrostlo o laufaře Stanislava Řezáče a Petra Nováka, kteří se na začátku zimy poperou o místenky na zimní olympijské hry ve Vancouveru.

Foto: Patria Direct Team

Stanislav Řezáč (vlevo) a Petr Novák při reprezentačním soustředění na Dachsteinu.

Článek

V olympijském programu je závod na 50 kilometrů klasicky a vedení českého běhu na lyžích je přesvědčeno, že právě běžci uvyklí dlouhým tratím by mohli být platní. „Za posledních šestnáct let byla proběhly tři pokusy o připojení dálkových běžců k reprezentačnímu družstvu. Až letos v dubnu po příchodu finančního partnera se ale podařilo projekt realizovat,“ vysvětlil na úterní tiskové konferenci šéf běžeckého úseku Svazu lyžařů Čestmír Skrbek.

Trenér Petrásek, který mužskou reprezentaci vedl poprvé na mistrovství světa v Lahti v roce 2001, nad navrhovanou změnou dlouho přemýšlel, nakonec ale kývl. „Dlouho jsme o tom s asistentem Václavem Korunkou debatovali. Nakonec jsme ale propojení s dálkovým během přijali, bude to výhodné i pro stárnoucí závodníky, pro které jsou laufy přirozeným pokračováním kariéry,“ podotkl zkušený kouč.

Ke skupině kolem Lukáše Bauera se tak na začátku přípravy připojili Řezáč s Novákem, šestatřicetiletý veterán s obrovskými zkušenostmi z dálkových běhů a nadějný běžec, jenž se dosud pohyboval na hraně reprezentace. Začlenění členů Patria Direct Teamu do reprezentace nicméně neznamená automatickou pozvánku na olympiádu. „Kritériem pro nominaci bude alespoň deset FIS bodů v závodech Světového poháru. Je jisté, že všichni závodníci tuto normu nesplní a tím se otevře možnost donominovat další podle výkonnosti,“ líčil Petrásek.

Jistých šest míst, chtějí osm 

Čeští běžci mají nyní pro Vancouver jistých šest míst. „Rádi bychom to rozšířili na osm, i když to bude těžké. Kluci se budou muset na začátku sezóny hodně snažit,“ dodal s úsměvem reprezentační trenér.

Řezáč, jehož mimo jiné zdobí triumf v seriálu maratónských běhů v roce 2005 či tři bronzová umístění ve slavném Vasově běhu ve Švédsku, se do reprezentace vrací po deseti letech. V roce 1999 běžel klasickou padesátku na mistrovství světa v Ramsau, kde obsadil 46. místo. „Z návratu mám samozřejmě radost a před sezónou mám veliké cíle. Když budu ve formě a podaří se mi nominovat na olympiádu, tak bych chtěl být v závodě na 50 kilometrů v elitní desítce,“ prohlásil dvojnásobný vítěz „baťůžkového“ Birkebeineru.

Pozornost obou laufařů se nyní vedle startu sezóny upíná k prosincovému podniku Světového poháru ve slovinské Rogle, kde je na programu klasická třicítka s hromadným startem. Právě tam se oba budou chtít poprat o svou olympijskou šanci. „Přípravu absolvovali podle plánu a na republikovém mistrovství světa na kolečkových lyžích předvedli velmi dobré výkony. Protože ale nemají z SP, MS nebo ZOH výsledek do 30. místa, bude pro ně už samotná nominace úspěchem,“ podotkl Petrásek.

Reklama

Související témata: