Hlavní obsah

Cítím se silnější a zkušenější, říká před startem sezóny Záhrobská

PRAHA

První ostrý test po měsících tréninkového úsilí čeká v sobotu alpské lyžařky, které jako první odstartují boje o body ve Světovém poháru. Nový ročník seriálu otevře obří slalom v Söldenu a první body bude chtít získat také nejlepší česká lyžařka Šárka Záhrobská. „Ráda bych se dostala do druhého kola, tedy mezi třicet,“ potvrdila z Rakouska úřadující vicemistryně světa ve slalomu.

Foto: archiv Šárky Záhrobské

Šárka Záhrobská

Článek

Čtyřiadvacetiletá specialistka na točivé disciplíny si ve čtvrtek odbyla spolu s hvězdnými kolegy Lindsey Vonnovou, Marií Rieschovou či Bode Millerem reklamní povinnosti, v pátek už ale pilovala sjezdovku na ledovci Rettenbach. „Sölden řadím v oblíbenosti někam doprostřed. Není to ani těžký, ani lehký kopec. Záleží, jak postaví trať a jaké budou nahoře podmínky,“ přemítala nad dějištěm úvodního podniku SP, kde dvakrát bodovala, dvakrát ale nedojela.

Letos by bez bodů odjížděla nerada. „Ráda bych se dostala do druhého kola, tedy mezi třicet. Ale jinak platí to, co vždycky, chci mít z jízdy dobrý pocit, filozofie zůstává stejná. Nemusím být konkrétní ve výsledku,“ má jasno. Startu sezóny se Záhrobská po měsících tréninkového drilu nemůže dočkat. „Po náročném létě zase moc ráda zažiji závodní atmosféru. Cítím se silnější, zkušenější, vyježděnější, z lyží mám dobrý pocit. Člověk by si měl užívat, co dělá. A když to třeba nejde, jak by si představoval, tolik to neřešit,“ doplnila.

Záhrobská před přesunem do Söldenu trénovala ve švýcarském Zermattu a v rakouském Pitztalu, celkem strávila během letní přípravy na sněhu dobré dva měsíce. „To je víc než kdy jindy,“ pochvaluje si. „Ale síly už mám dost, potřebuju víc jezdit na sněhu, měnit zažité stereotypy hlavně pro obří slalom. Hodně jsme pracovali s videem, sledovali ostatní i vlastní jízdy, dávám na pocity. Je potřeba se hodně koncentrovat, dostat do hlavy to, co chci, aby dělalo tělo, aby se návyky zautomatizovaly,“ vysvětlila.

Přípravu na olympijskou sezónu absolvovala česká závodnice poprvé bez přísného dohledu otce Petra, lehce přestavěný tým prý ale funguje bez potíží. „Chvilku trvalo, než si každý zvykl na svoji novou roli, ale funguje to,“ říká spokojeně. I proto necítí před startem sezónu nervozitu. „Nejsem nervózní. Je to jeden závod, z něho se nedá mnoho vyčíst. Navíc po něm následuje třítýdenní pauza. Musí se jet všechno naplno, protože opravdovou výkonnost ukáže výsledek celé sezóny,“ dodala Záhrobská.

První kolo obřího slalomu žen v Söldenu startuje v sobotu v 9:45, druhá část ve 12:45. Závod mužů je na programu ve stejných časech v neděli.

Reklama

Související témata: