Hlavní obsah

Do Neumannové hučel kouč lyžařek, velký comeback se ale neuskuteční

PRAHA

Světlo naděje zazářilo. Ale jen na okamžik. Nový kouč běžkyň na lyžích Jiří Šimůnek přiznal, že se ve snaze oživit zašlou slávu snažil přemluvit k návratu Kateřinu Neumannovou, která mu svými radami na dálku vypomáhá. Olympijskou vítězku a dvojnásobnou mistryni světa ale nepřesvědčil.

Článek

Ženský běh na lyžích se po odchodu Neumannové do sportovního důchodu propadl do hluboké mizérie, která vyvrcholila na letošním mistrovství světa v Liberci. Na jaře proto trenéra Vladimíra Šlofara vystřídal Šimůnek, který však bez okolků přiznává, že zázraky čekat nelze.

„Chtěl jsem na jaře tým omladit, ale není kde brát. Máme dvě nadějné juniorky, které ale na světovém šampionátu ve své kategorii dojedou stejně kolem třicátého místa. Byť to není žádná sláva, jsou holky, s kterými vstupujeme do sezóny, pořád to nejlepší, co doma máme,“ řekl otevřeně na čtvrtečním setkání s novináři k sextetu Kamila Rajdlová, Iva Janečková, Eva Skalníková, Helena Erbenová, Klára Moravcová a Eva Nývltová, který zůstal páteří reprezentace.

Neumannová pokušení odolala

Jen na okamžik v Šimůnkovi během letní přípravy svitla naděje, že by v jeho síti mohla skončit velká ryba. Ta vůbec největší. „Díky dlouholeté známosti jsem začal spolupracovat s Kateřinou Neumannovou, která nabídla své zkušenosti a metody, které sama používala. Byla s námi i na soustředěních, dvakrát po třech dnech. Holkám má pořád co říct, pomáhá jim s technikou. A to víte, že jsem do ní při té příležitosti hustil, ať zkusí štafetu,“ vyprávěl reprezentační kouč.

Velký comeback se ale konat nebude, i když prý Neumannová byla v jednu chvíli nalomená. „V létě v Ramsau jsem to do ní hučel tři dny. Ať pomůže jen při jedné štafetě a pak na olympiádě. Bylo to oboustranně s humorem a nadsázkou, ona se tvářila, že ne, ale podle mého názoru to v ní hlodalo,“ pousmál se Šimůnek. S Neumannovou přesto zůstává dál v kontaktu. „Po závodech s námi jezdit nebude, jsme hlavně na telefonu. Katka je takovou neoficiální poradkyní, pro holky, ale i pro mě,“ dodal.

Ve středu ženská reprezentace odcestuje společně s muži do švédské Bruskvallarny, kde dvoutýdenním soustředěním završí přípravu, a poté se přesune k úvodnímu podniku Světového poháru v norském Beitostölenu. A konkrétně ženám půjde hned na úvod sezóny o hodně. „Vzhledem k aktuálně nepřehledné situaci v kvótách na olympijské hry musíme zajet štafetu v Beitostölenu do osmého místa, abychom mohli kalkulovat s účastí našeho kvarteta i při závodu ve Vancouveru,“ připomněl Šimůnek.

Budoucnost není růžová

Reálně hrozí, že Rajdlové a spol. se hrozivou bilanci vylepšit nepodaří a soumrak ženského běhu bude pokračovat. Je ale šance, že dnešní třicátnice nahradí v blízké budoucnosti čerstvá krev s vyššími ambicemi? Šimůnek je v prognóze nejistý. „Je to smutné, ale je to tak. V horizontu několika let nevidím, že bychom měli závodnici, která se bude prosazovat mezi elitou. Jsem bohužel pesimista,“ dodal nevesele nový kouč.

S tvrzením trenéra souhlasí i současná česká jednička Kamila Rajdlová, pro níž bude olympijská sezóna pravděpodobně poslední v kariéře. "Těžko říct, kde se stala chyba, ale další holky za námi nejsou," přikývla. Takže žádná naděje? "V současnosti je čím dál méně lidí ochotných přetrpět tu dřinu, o které běh na lyžích je, a sportem se chtějí hlavně bavit. Systém výchovy mládeže asi není ideální, ale na druhou stranu to není jen o tréninku. Talent, jako byla Katka, se nerodí každý den. Časem se ale určitě najde," věří jednatřicetiletá běžkyně.

Reklama