Hlavní obsah

Radost z olympijského snowboardu zkalil záhadný problém s játry

PRAHA

Už měsíc je bez tréninku a sám ani pořádně neví proč. Předolympijskou přípravu českého reprezentanta ve snowboardcrossu Michala Novotného na měsíc zabrzdily záhadně zvýšené jaterní testy, tréninkový výpadek by ale podle osmadvacetiletého závodníka neměl misi ve Vancouveru nijak ohrozit.

Článek

„Příprava byla super, ve finále jsme byli za sněhem v Austrálii a v úvodním závodu sezóny jsem v září v Argentině dojel na relativně slušném dvanáctém místě. Pak ale lékařské testy odhalily zvýšené jaterní testy. Ani sami doktoři pořádně nevědí proč a výsledkem je to, že už měsíc nesmím trénovat,“ přiblížil Novotný své zdravotní trable na pondělním setkání s novináři.

Pro třináctého muže z olympiády v Turíně jde o další zdravotní patálii, do loňska bojoval s věčně bolavými zády. A tak si místo dalšího tréninku před prosincovým pokračováním Světového poháru musel naordinovat jen mírné plavání a lehké posilování. Poslední zprávy od lékařů jsou ale optimistické. „Testy se lepší a příští týden bych snad mohl s tréninkem znovu začít,“ zaťukal na desku stolu.

Pauza Novotnému sice udělala menší čáru přes rozpočet, zkušený závodník je ale přesvědčen, že výpadek jeho olympijskou misi nijak neovlivní. „Po třinácti letech zkušeností věřím, že mě tohle nerozhodí. Doufám, že se to dá do kupy a nebudu muset vynechat ani žádný závod Světového poháru. A navíc: před loňskou sezónou mě hodně trápila záda a nakonec z toho byl nejúspěšnější rok vůbec. Tak třeba to vyjde i s těmi játry,“ žertoval.

Dřevěná klasika 

K olympijskému úspěchu by mu mělo pomoci i zbrusu nové, na míru ušité prkno od české společnosti LTB, která pro něj připravila model určený speciálně pro závod ve Vancouveru. „Je to parádní dřevěné prkno, klasika, kterou mám rád. Už jsem měl možnost se na něm třikrát svézt, zatím mimo snowboardcrossové tratě. A mohu říct, že se musí jet hodně rychle, aby to zatočilo,“ přidal se smíchem vítěz dvou závodů Světového poháru.

Jak ale může i s novou zbraní pod pěti kruhy dopadnout, o tom Novotný spekulovat nechce. „Ambice samozřejmě mám. Ale naše disciplína je velice specifická, není náhoda, že devět závodů Světového poháru vyhrálo devět různých jezdců. Spadnout je snadné a stát se může opravdu cokoliv. Teď to ale stejně neřeším, primární jsou ta jatýrka,“ doplnil s humorem sobě vlastním.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články