Hlavní obsah

Boulařka Sudová: Olympijský závod je především o hlavě

PRAHA

Další olympijskou nadějí pro zimní olympijské hry ve Vancouveru je akrobatická lyžařka Nikola Sudová. Sedmadvacetiletá boulařka už pomalu finišuje s přípravou a chystá se na první závody Světového poháru. Metr do olympiády však nestříhá a říká: "Připravit se jednou za čtyři roky na třicet vteřin je nemožné, olympijský závod je především o hlavě."

Článek

Olympijské hry ve Vancouveru se nezadržitelně blíží. Všichni sportovci finišují s přípravou a začínají objíždět závody Světového poháru ve svých disciplínách. A stejné to je i u české olympijské naděje, boulařky Nikoly Sudové.

Sedmadvacetiletá akrobatická lyžařka začala s tréninkem už na jaře. "Na nadcházející sezónu se připravuji už od 5. května. Zezačátku jsem byla převážně v Čechách, na přelomu srpna a září jsem zamířila na tři týdny do Austrálie. A teď to střídám, týden jsem doma a dva týdny v zahraničí. O víkendu zamířím na poslední soustředění do Rakouska a pak už vypukne Světový pohár."

Koleno zatím drží

S tréninkem je Nikola Sudová spokojená a radost ji dělá i to, že zraněné koleno se zlepšilo. "Přípravu jsme nijak neměnili, osvědčila se nám ta loňská. Všechno nám zatím vyšlo tak, jak jsme si naplánovali. I zdraví vydrželo, takže jsem spokojená. Naštěstí jsem nemusela na operaci s kolenem, které mě minulou sezónu trápilo. Hodně mi pomáhá pan docent Kolář," přiznala rodačka z Jablonce nad Nisou, která podle jeho rad pravidelně cvičí.

"V boulích je potřeba mít kolena co nejvíce u sebe, a tím pak hodně trpí menisky. Takže jsme se rozhodli, že nohu zkusíme přeposilovat, aby nebylo tak zatížené. Dělám speciální cviky, při kterých se snažím koleno rotovat na druhou stranu," vysvětlovala na předávání cen nejlepším armádním sportovcům letošní bronzová medailistka z mistrovství světa.

Pilně trénuje dvojnou helikoptéru

První závod Světového poháru čeká na akrobatickou lyžařku 12. prosince ve Finsku, druhý pak o čtyři dny později ve Francii. "Přes vánoční svátky budu doma a 4. ledna vyrazím na "turné" do Ameriky a Kanady a tam už zůstanu až do olympijských her," prozradila své plány Sudová. A je už před vrcholem sezóny nervózní? "Zatím to nijak neprožívám a metr do začátku OH nestříhám. Nejsem nervák. Podle mě připravit se jednou za čtyři roky na třicet vteřin je nemožné. Olympijský závod je především o hlavě," řekla majitelka stříbrné medaile z MS 2005.

"Olympiáda není o fyzické přípravě. Bude záležet na tom, jak se vyspíte, jakou budete mít náladu. Vše se ukáže až ten den," dodala. Jejím triumfem by mohla být dvojitá helikoptéra, kterou poctivě piluje. "Během jednoho tréninku jich skočím tak pět šest. Jakmile ale udělám nějakou chybu, je lepší skončit, abych si ji nezafixovala. Naštěstí jich ale není tolik a většinou je rychle odstraním."

Bobisté Danilevič a Stokláska (vlevo) a akrobatické lyžařky, sestry Sudovyfoto: Jan Saudek

I Nikola Sudová figuruje na jedné z fotografií nového kalendáře Dukly. Se sestrou Šárkou se přetahují s bobisty Ivem Danilevičem a Janem Stokláskou. "Snímek vznikal odděleně. Kluci se fotili až po nás. S námi se přetahoval sám autor a musím říci, že mě překvapil. Měly jsme s Šárkou co dělat, abychom se udržely. V souboji s námi pan Saudek vyhrával," líčila s úsměvem. "Focení bylo skvělé a byla legrace," uzavřela Nikola Sudová.

Reklama