Hlavní obsah

Lyžař Krýzl se vrátil po zranění páteře, teď chce dohnat fyzičku

LEVI

Ani ne půl roku po vážném zranění páteře se český sjezdař Kryštof Krýzl v neděli opět postavil na start závodu. Osmý slalomář letošního mistrovství světa ve Val d'Isere si zlomil 25. června po nešťastném pádu při tréninku v hale v německém Wittenburgu pátý hrudní obratel, ale v neděli už se šrouby a destičkami v páteři vykrajoval slalomové oblouky ve finském Levi při druhém dílu Světového poháru.

Článek

"Samozřejmě to trochu bolí a cítím to, zejména po ránu, po zátěži nebo než to rozcvičím. Ale při závodu mě to neomezovalo," ujistil Krýzl v rozhovoru s ČTK. Nevýrazný výsledek přikládal zejména ne příliš ideální fyzické kondici a také technickému sněhu, na který zvolil nevhodné, příliš tvrdé lyže, které nezvládl. "Doufal jsem, že to bude lepší. V tréninku to nebylo tak špatné, ale vůbec jsem nemohl zatočit. Nemám takovou fyzičku, abych mohl být tak agresivní," přiznal Krýzl.

Už čtyři měsíce po zranění opět lyžoval. Za necelé dva měsíce se ale nestihl dostat do ideální fyzické pohody. Jeho psychika je ale v pořádku. "Hlava je v pohodě, žádný blok. Ale ještě nemám zvládnutou sílu nohou a načasování pohybů," uznal. Nemá ani pocit, že by návrat uspěchal. "Začátky jsou vždycky těžké. Snad se do toho dostanu rychle," věřil.

Svůj stav konzultoval i s lékaři, ti mu ale plnou tréninkovou i závodní zátěž posvětili. "Destičky i šrouby drží," uvedl Krýzl. V neděli se pohyboval poprvé při závodu slalomu s chráničem páteře, který se při točivých disciplínách moc nepoužívá. "Neměl jsem to moc rád, ale musím si zvyknout. A snad už jsem si i zvyknul," dodal.

Chce teď závodit i dál, i když Světové poháry v zámoří nejspíš vynechá a nepojede ani na některé Evropské poháry. "Budu trénovat," měl Krýzl jasno. Ve Val d'Isere, místě jeho životního úspěchu, chce v polovině prosince jet i superobří slalom. "Ještě jsem letos nestál na dlouhých lyžích a potřebuji si také zvyknout na jiné pohyby," plánoval.

Reklama

Související témata: