Hlavní obsah

Vstup do běžecké sezóny vyšel v Beitostölenu nejlépe Björgenové a Hafsaasovi

BEITOSTÖLEN

Úvodní závod Světového poháru běžkyň na lyžích vyhrála v norském Beitostölenu domácí Marit Björgenová. Na desetikilometrové trati volnou technikou dominovala s náskokem 29 sekund před Švédkou Charlotte Kallaovou, třetí skončila další Švédka Anna Haagová. Z kvarteta českých reprezentantek byla nejlepší Eva Nývltová na 35. místě.

Článek

Nor Ronny Andre Hafsaas vyhrál překvapivě úvodní závod sezóy Světového poháru v běhu na lyžích. Na trati 15 km volnou technikou v Beitostölenu porazil o dvě desetiny sekundy Francouze Vincenta Vittoze, třetí skončil Fin Matti Heikkinen. Čeští lyžaři se na bodovaná místa neprobojovali.

Bez účasti Lukáše Bauera, jenž nabral před začátkem sezony kvůli nemoci tréninkové manko, se českým reprezentantům nedařilo. "Úvod sezony byl špatnej. Proč? Závodníci se trošku nesrovnali s podmínkami a prostě jsme závod nezvládli, jak jsme si představovali. Doufám, že už to bude jenom lepší," řekl ČTK šéftrenér Miroslav Petrásek.

V pátek v Norsku pršelo, před startem mrzlo a udělal se led. Na něm nejlépe z běžců skončil Martin Koukal až na 41. místě, když na Hafsaase ztratil minutu a půl. Jiřímu Magálovi patří v konečném pořadí 46., Milanu Šperlovi 62. a Dušanu Kožíškovi 70. příčka.

Pro české běžce je tento výsledek jedním z nejhorších v SP v historii. "Ani si nepamatuji, kdy to bylo naposledy bez bodů," řekl Petrásek. Za elitní třicítkou skončili čeští běžci v individuálním závodu naposledy před pěti lety ve skiatlonu Val di Fiemme, kde také nestartoval Bauer a Šperl doběhl čtyřicátý.

Čtyřiadvacetiletý Hafsaas měl do dnešního dne na kontě jediný start v závodech SP a kromě druhého místa z loňského národního šampionátu neměl za sebou žádný výraznější výsledek. Vše ale změnila dnešní volná patnáctka, do které vyrazil mimo nasazenou skupinu favoritů. Na nejlepší ztrácel na všech mezičasech jen minimum a v závěrečných dvou kilometrech zrychlil. Po dojezdu Vittoze do cíle pak mohl začít slavit premiérový triumf.

V Beitostölenu se objevil i úřadující vítěz SP Dario Cologna ze Švýcarska, jenž si v září poranil stehenní sval. Jeden z favoritů olympijské sezony obsadil dvacáté místo. Velmi dobře naopak rozjel závod se startovním číslem jedna všestranný Lars Berger, který patří do světové špičky i mezi biatlonisty. Mistr světa z roku 2007 ještě na posledním mezičasu vedl, nakonec ale ztratil půl minuty a skončil třináctý.

V neděli pokračuje SP štafetovými závody. Češi nastoupí ve složení Koukal, Magál, Šperl a finišovat bude Aleš Razým.

 Ženám kralovala Björgenová

Za ideálního počasí Björgenová při intervalovém startu jasně vládla všem mezičasům a svým výkonem dala vzpomenout na sezony 2005 a 2006, kdy vyhrála celkové hodnocení SP. Nedařilo se naopak obhájkyni Křišťálového globu Justyně Kowalczykové z Polska, která obsadila až dvanáctou příčku.

"Podmínky byly velmi náročné, sjezdy nebezpečné, ale cítila jsem se skvěle. Je to výborný začátek a jsem ráda, že jsem opět na nejvyšším stupni," řekla devětadvacetiletá Norka, která vyhrála individuální závod SP skoro po dvou letech. Celkově to bylo její již 31 vítězství v seriálu SP. Stejnou příčku by Björgenová ráda zopakovala také ve Vancouveru.

"Olympijské zlato ještě nemám, takže to je můj sen, kterým bych zkompletovala svoji medailovou sbírku," přála si dvojnásobná vítězka SP a čtyřnásobná mistryně světa.

Slibnou formu na úvod sezony prokázala Nývltová, která po polovině startovního pole dokonce vedla. Nakonec ale po odjetí všech závodnic z nasazené skupiny na body nedosáhla. Na Björgenovou ztratila dvě minuty a 22 sekund.

O osm příček za ní skončila Ivana Janečková. Kamile Rajdlové patřilo 45. místo a Klára Moravcová byla hodnocena jako dvaasedmdesátá.

Úvodní závody SP v běhu na lyžích v Beitostölenu (Norsko):
Ženy - 10 km volně:
1. Björgenová (Nor.) 24:48,3 min., 2. Kallaová -29,7, 3. Haagová (obě Švéd.) -37,2, 4. Steiraová -51,5, 5. Skofterudová (obě Nor.) -57,3, 6. Roponenová (Fin.) -58,2, 7. Korostělevová (Rus.) -1:09,5, 8. Follisová (It.) -1:10,9, 9. Saarinenová (Fin.) -1:19,6, 10. Chazovová (Rus.) -1:25,0, ...35. Nývltová -2:22,4, 43. Janečková -2:34,4, 45. Rajdlová -2:38,4, 72. Moravcová (všechny ČR) -3:24,5.
Muži - 15 km volně:
1. Hafsaas (Nor.) 34:42,1, 2. Vittoz (Fr.) -0,2, 3. Heikkinen (Fin.) -6,6, 4. Northug -11,7, 5. Gaustad -13,1, 6. Aasen (všichni Nor.) -16,3, 7. Legkov (Rus.) -20,8, 8. Olsson -22,9, 9. Hellner (oba Švéd.) -23,4, 10. Fischer (Švýc.) -26,0, ...41. Koukal -1:26,8, 46. Magál -1:34,8, 62. Šperl -1:58,0, 70. Kožíšek (všichni ČR) -2:14,5.

Reklama