Hlavní obsah

Životní závod? To asi ne, míní Záhrobská po triumfu v Aspenu

ASPEN

Skvěle zajeté první kolo, v němž si vytvořila více než sekundový náskok před druhým dílem závodu, byl základem nedělního triumfu Šárky Záhrobské ve slalomu Světového poháru v americkém Aspenu. Česká lyžařka triumfovala na sjezdovce Strawpile stejně jako loni a rozšířila svou úspěšnou bilanci o druhé vítězství v seriálu SP. A v pořadí slalomu ztrácí jedna z olympijských nadějí jen 13 bodů na vedoucí Němku Rieschovou.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Šárka Záhrobská při prvním kole slalomu SP v Aspenu.

Článek
Fotogalerie

Záhrobská americkým triumfem navázala na osmou příčku z úvodního slalomu sezóny ve finském Levi, kde jí první kolo nevyšlo podle představ. „V Aspenu se se mi podařilo sjet první kolo lehce, uvolněně, tak jak to umím v tréninku. V Levi se mi to nepovedlo. To byl první krok k úspěchu. První kolo se musí jezdit takhle a snažit se o co největší náskok,“ vzkázala spokojeně prostřednictvím e-mailu.

Do druhého kola vyrážela česká závodnice jako úplně poslední a musela se vyrovnat s horšími podmínkami. „Už bylo hůř vidět, měnilo se slunce a stín. Trať byla hodně těžká, ledová, ale měla jsem úplně perfektně připravené lyže. Náskok se mi podařilo udržet,“ oddechla si, když viděla v cíli odstupu 58 setin sekundy od druhé Rakušanky Marlies Schildové.

Za životní ale Záhrobská, v jejíž sbírce je již kompletní sada medailí z mistrovství světa, podnik v Aspenu nepovažuje. „Životní závod? To asi ne, nevím, jaký by takový závod měl být...,“ přemítala. Středisko v Coloradu ale každopádně přidá na listinu oblíbených. „Asi to budu muset nějak přehodnotit, když se mi tu tak daří. Minule byl taky led, ale ošklivo. Teď příjemně, lehce pod nulou. Některé holky si na ledový podklad stěžovaly, ale třeba loni v Mariboru to bylo ještě horší. Jako na hokejovém stadiónu,“ mávla rukou.

Šárka Záhrobská při prvním kole slalomu SP v aspenu.foto: Reuters/Rick Wilking

K suverénnímu triumfu si v Aspenu došla po výpadku v sobotním obřím slalomu, kde skončila již v prvním kole. Zvýšenou motivaci napravit v neděli výsledek prý ale necítila. „Výpadky k závodění patří, to se nedá nic dělat. Holt to nevyšlo. Nebyla jsem nějak nervózní, neměla jsem zkaženou chuť, abych si ji musela vylepšovat,“ podotkla. S nervozitou se nepotýkala ani během tříhodinové pauzy před druhým kolem. „Ono to uteče. Něco jsem snědla, pak byla 45minutová prohlídka druhého kola, mezitím cesty nahoru... Byla jsem nastartovaná, ale ne nějak přehnaně,“ doplnila.

Své konto v seriálu úřadující vicemistryně světa rozšířila v neděli o sto bodů a v průběžném pořadí SP si polepšila ze 14. na páté místo. V pořadí slalomu pak poskočila na druhou příčku se ztrátou 13 bodů na vedoucí Rieschovou. Myšlenkami na malý glóbus se ale netrápí. „Zbývá ještě pět závodů, čeká nás ještě hodně práce. Chce to být pravidelně na bedně. Pokud budu jezdit aspoň jako v Aspenu, můžu o tom začít přemýšlet,“ uzavřela nejúspěšnější česká lyžařka.

Reklama