Hlavní obsah

Bauer má jasné plány. Na Tour de Ski bedna, z Vancouveru zlato

PRAHA

Po absenci v úvodním podniku sezóny běžec na lyžích Lukáš Bauer od své víkendové premiéry ve finském Kuusamu mnoho nečekal a deváté místo bylo proto překvapením i pro něj samotného. „Výsledek beru jako malý zázrak. Tipoval jsem se tak na dvacáté místo,“ líčil dvaatřicetiletý lyžař při setkání s novináři po návratu do Česka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lukáš Bauer s trenérem Petráskem

Článek

Bauerův start do olympijské zimy ovlivnil měsíční výpadek kvůli nemoci. Na poslední soustředění ve Švédsku odjížděl krušnohorský běžec s cílem dohnat tréninkové manko a nakonec se rozhodl vynechat i úvodní díl SP v norském Beitostölenu. Otazník pak visel i nad jeho startem v Kuusamu, svou královskou trať 15 km klasickou technikou si ale nakonec ujít nenechal. „Bylo to problemtické období, rozhodování zda bude Lukáš startovat bylo obtížné. Nakonec si ale vedl výborně,“ vyprávěl spokojeně kouč českých běžců Miroslav Petrásek.

Povzbuzený Bauer proto v úterý mohl předstoupit před novináře s mottem Cesta ke zlatu. „Každý sportovec chce být na nejvyšším stupni. Chtěl bych na olympiádě vyhrát, ale mám i jiné sny. Třeba spokojenou rodinu,“ podotkl stříbrný medaista z her v Turíně i mistrovství světa v Liberci. A s prázdnou nechce odejít ani z letošní Tour de Ski, která bude zkraje roku jeho prvním vrcholem sezóny. „Po vítězství z roku 2008 a loňském 11. místě, které mě po problémech nakonec potěšilo, chci být mezi třemi nejlepšími,“ neskrývá ambice.

Bauer zatím jediný na bodech 

Letošnímu seriálu zatím vládne trojnásobný zlatý medailista z Liberce, Nor Petter Northug před krajany Hattestadem a Hafsaasem. S kým by měl Bauer v sedmidílném seriálu, který začne na Nový rok v německém Oberhofu, soupeřit, si český reprezentant netroufá odhadovat. „Začátek sezóny je výsledkově pokaždé dost divoký, favorité se rýsují až někdy v polovině prosince. Můj výsledek ale potvrdil to, co naznačil trénink. Mám na to závodit se špičkou a porážet ji,“ prohlásil.

Na olympijských hrách ve Vancouveru by měl Bauer běžet čtyři závody. Patnáct kilometrů, skiatlon, štafetu a závěrečný maratón na 50 km. Jeho tradiční distance – patnáctka – se ale odehraje ve volném stylu. „Okolí proto bere jako můj hlavní závod 50 km klasicky. Pokud vydrží zdraví a bude dobře natrénováno, tak bych chtěl ale uspět i v dalších. Mám rád výzvy,“ prohlásil dobře naladěný běžec.

Ve Finsku Bauer potvrdil pozici české jedničky, kromě něj se v dosavadním průběhu sezóny nepodařilo žádnému z reprezentačních kolegů dosáhnout na body. Což s výhledem na olympijskou štafetu budí jisté rozpaky. „Šance štafety je zatím těžké hodnotit, jsme na začátku sezóny…,“ mávl rukou Bauer. „Bodem, po kterém řekneme, zda jezdíme dobře nebo špatně, bude Tour de Ski,“ doplnil trenér Petrásek, který v závěru týdne vyžene svou družinu za sněhem do Itálie. K dalšímu závodu pak Bauer a spol. nastoupí 12. prosince ve švýcarském Davosu.

Reklama