Hlavní obsah

Boulařka Sudová zahájila olympijskou sezonu čtvrtým místem

SUOMU

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová zahájila olympijskou sezonu umístěním těsně pod stupni vítězů. Česká reprezentantka v jízdě v boulích v pátek skončila v úvodním závodu sezóny Světového poháru ve finském Suomu na čtvrté pozici.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Sedmadvacetiletá Sudová tak ve finálové části obsadila stejnou příčku jako v polední kvalifikaci. Od rozhodčích dostala za svou jízdu hodnocení 24,03, přičemž pouhých sedm setin bodu ztratila na bronzovou Hannah Kearneyovou z USA.

První závod sezony vyhrála Kanaďanka Kristi Richardsová, druhá byla Aiko Uemuraová z Japonska. V Suomu se původně mělo jet pouze v sobotu, dnešní dodatečný závod byl náhradou za zrušenou soutěž v Méribelu, plánovanou na příští středu.

Sudová byla za svůj výkon ráda i proto, že celý týden ležela nemocná v horečkách. "Takže to je pozitivní, že jsem se dokázala zmátořit a měla jsem celkem i sílu," prohlásila v rozhovoru s ČTK. Radovala se z dobrých známek za skoky, ale tradičně pokulhávala v rychlosti. "Vím o tom, bohužel," přiznala.

Kvůli nově zařazenému závodu za zrušený Méribel a tudíž zkrácenému tréninku nemohla vyzkoušet na trati dvojitou helikoptéru, kterou trénuje už několik let. Předvedla klasickou kombinaci helikoptéry s pozicí a salto s krosem. "Nebyl na to čas a ani zítra ji skákat nejspíš nebudu," uvedla.

Přestože už je zdravá, i když trochu stále kašle, v cíli hledala dech. "I když to není extrémně náročný kopec, bylo to trochu znát, že jsem týden nic nedělala," řekla. Do sobotního závodu by se však podle svých slov měla dát dohromady. "Právě proto, že to není moc na fyzičku. Ale chtělo by to trochu přidat v té rychlosti," dodala.

Jablonecká rodačka Nikola Sudová se v šestnáctičlenném finále představila z české výpravy jako jediná. Z kvalifikace nepostoupily Tereza Vaculíková (31.) ani mladší ze sester Sudových Šárka (38.), mezi muži neuspěli Lukáš Vaculík (28.) a Václav Novák (35.).

Světový pohár v akrobatickém lyžování - jízda v boulích v Suomu (Finsko):
Ženy: 1. Richardsová (Kan.) 24,97, 2. Uemuraová (Jap.) 24,56, 3. Kearneyová (USA) 24,10, 4. N. Sudová 24,03, ...31. Vaculíková 19,58, 38. Š. Sudová (všechny ČR) 17,90 - obě nepostoupily z kvalifikace.

Reklama