Hlavní obsah

Běžci se trápili v hlubokém sněhu, Italové hrozili peticí

PRAHA

Ani třetí ročník pražského dílu Tour de Ski se neobešel bez negativ. Proti předešlým létům sice bylo na trati místa dost a ani proti profilu závodníci tentokrát neměli výhrady. Co však běžce trápilo, byl hluboký sníh, který se na okruhu nestačil ideálně spojit. „Jakkoliv se to nezdá, tak podmínky nebyly ideální,“ komentoval oraniště na Strahově šéf organizačního výboru Oto Linhart.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lyžař Dušan Kožíšek (vlevo) během semifinálového sprintu Tour de Ski v Praze na Strahově v jedné ze zatáček, kde byl hluboký sníh.

Článek

Pořadatelé závodu měli díky mrazům dostatek umělého sněhu, který ale na trati rozvezli až v neděli večer a bílá hmota se nestačila spojit do tvrdé vrstvy. „Nechápu, že to nedokázali ideálně připravit. Pochopil bych to v plusových teplotách, ale za mrazu? Třeba při sprintu v Karlových Varech byla trať úplně v pohodě,“ podivoval se český závodník Aleš Razým po kvalifikační rozjížďce.

„Sice je mráz, ale vzduch je velice suchý. Sníh se proto ideálně nespojil,“ vysvětloval Linhart. „Bohužel jsme nedokázali připravit sníh odpovídajícím způsobem. Je to chyba má a mého týmu. Pro další závody je to velké poučení,“ sypal si popel na hlavu ředitel závodu Petr Mach.

Především zahraniční závodníci ale se stavem trati nebyli vůbec spokojení a před startem celého klání se v týmové zóně dokonce ozývalo volání po hromadném bojkotu. „Hlavně Italové byli hodně nasr… Příprava trati se nezvládla a doufám, že už se konečně někdo chytí za nos a závody se přesunou do Nového Města na Moravě, než pokoušet další ostudu v Praze. Aby tady závodníci vymýšleli petice a měli z nás srandu?“ neskrýval nespokojenost ani Martin Koukal.

Závod se ale nakonec odjel bez komplikací. „Oficiální protest jsme neřešili. Podmínky nebyly ideální, ale pro všechny stejné,“ poznamenal šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Jürg Capol. „To je pravda. Že se nedařilo, na hluboký sníh svádět nejde,“ doplnil smířený Razým, pro nějž závod skončil již v kvalifikaci.

Reklama

Související témata: