Hlavní obsah

Dálkový běžec Řezáč čeká po třetím místě na padesátce lepší formu

BEDŘICHOV

Spokojený s třetím místem na Jizerské padesátce byl nejlepší český dálkový běžec Stanislav Řezáč a doufal, že ho v sezóně čeká ještě lepší forma. Neprodá ji ale na olympijských hrách ve Vancouveru, kam se asi nenominuje, ale spíše na dalších dálkových bězích.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč

Článek

"Věřím, že můj vrchol sezoóy teprve přijde," řekl Řezáč novinářům po finiši na stadionu v Bedřichově, v kterém nestačil na vítězného Švéda Oskara Svärda a legendárního Nora Thomase Alsgaarda.

Řezáč letos myslel na olympijskou kvalifikaci, získal například zázemí Patria Teamu a více trénoval. Sice dojel na Jizerské padesátce třetí, ale tvrdil, že se stále cítí unavený. "Mám šedesát dnů ve výšce, takže to se mnou cvičí. Myslím, že budu mít ještě větší formu než momentálně, ale nevím, jak to vylítne," řekl běžec.

Třeba jeho forma přijde na slavném Vasově běhu, na kterém už dojel třetí a vítězství by bylo asi největším triumfem jeho kariéry. S možnou olympijskou účastí se už ovšem loučí. "Nevím, jestli se nominuji. Deset let jezdím dálkové běhy a tam to je více o rukou. Musel bych se na to úplně jinak připravit," řekl Řezáč.

Jizerská padesátka náročná na mazání lyží

K účasti ve Vancouveru, kde je na pořadu klasická padesátka s hromadným startem, se mohl přiblížit na Světovém poháru v Rogle na konci roku 2009, ale neuspěl. Teoreticky by ještě mohl bojovat o přízeň trenérů za týden v Otepää. "Ale nevím, jestli tam pojedu. Není to dobrý tah, protože po padesátce se za týden nezregeneruji. Potřebuji čtyři pět dnů, abych se z toho sebral," řekl Řezáč.

Například estonský mistr světa Andrus Veerpalu, který doběhl Jizerskou padesátku šestý, ale doma v Otepää klasickou patnáctku za týden pojede. "Ale jestli bude v optimální formě po takovém závodu, tak to bude obdivuhodný," uvedl šestatřicetiletý Řezáč.

Letošní Jizerská padesátka byla hodně náročná na mazání lyží. V noci před závodem na vršcích pršelo a ráno mrzlo. Proto zvolil Řezáč risk a vzal deset minut před startem lyže na bruslení. Celý závod odjel převážně soupaží. "Dneska mazání ideální nemohlo být, namazat se na toto moc nedalo. Zadní závodníci, turisti, ti si mohli klistr dovolit, ale na máze bych do pěti vůbec nebyl," řekl Řezáč.

Reklama