Hlavní obsah

Rychlostní lyžaři chtějí v sezóně zaútočit na české rekordy

PRAHA

Osmnáct let starý český rekord Petra Kakeše v rychlostním lyžování by se mohl v nadcházející sezóně otřást v základech. Do sezóny, která začne o víkendu prvním závodem Světového poháru ve francouzském Varsu, vstupuje sedm českých jezdců.

Článek

Na přebudované trati Pic de Chabrieres ve Varsu, která před rokem v lednu hostila mistrovství světa, očekávají jezdci rychlé časy. "Pokud budou ideální podmínky, budou se třást v základech jak světové, tak i české rekordy," řekl ČTK kapitán reprezentace Václav Török.

Světový rekord 251,400 km/h drží Ital Simone Origone, vytvořil ho v Les Arc před čtyřmi lety. České maximum 223,325 km/h vytvořil Kakeš v rámci ukázkové disciplíny na olympiádě v Albertville 1992. K jeho času se od té doby nejvíce přiblížil před čtyřmi lety Karel Netolický, který na příkrém svahu v Les Arc svištěl rychlostí 219,38 km/h.

Český tým se připravoval v Krkonoších na Černé hoře a na Mísečkách. Na první závody odjeli vedle Netolického v královské disciplíně S1 ještě Radek Boháček (osobní maximum 212,64 km/h), Michal Příhoda (212,14), Petr Štěrba (202,29) a Radek Čermák (181,46).

V disciplíně S DH (klasické vybavení na sjezd), v které je světový rekord 210 km/h, budou reprezentovat Török (193,18) a Zdeněk Bartoš (175,99). "Chceme atakovat magickou dvoustovku," řekl Török.

Reklama