Hlavní obsah

Novák a Moravcová vyhráli bruslařské závody na Zlaté lyži

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Petr Novák z Dukly Liberec zvítězil v sobotním závodu na deset kilometrů volnou technikou v rámci Zlaté lyže Českomoravské vysočiny v Novém Městě na Moravě a seriálu Slavic Cup. V závodu žen na poloviční trati byla nejrychlejší Klára Moravcová z SKP Jablonec.

Článek

Sedmadvacetiletý Novák uzavíral startovní pole a po prvním pětikilometrovém okruhu měl na vítěze pátečního sprintu Jana Rykra náskok čtyř sekund. V druhém kole Novák vystupňoval tempo, dotáhl se na Rykra, jenž startoval před ním, a cestu k vítězství měl zcela pod kontrolou.

"Neměl jsem připravenou žádnou taktiku, neboť jsem nyní v tréninkovém procesu. Chtěl jsem jet od začátku naplno a reagovat na situaci," uvedl v cíli Novák, který v druhém okruhu získal na Rykra dalších deset sekund.

V závodu žen rozhodla sedmadvacetiletá Moravcová o těsném vítězství až v závěrečných dvou kilometrech. Před dvěma týdny Moravcové v duelu s Evou Skalníkovou těsně unikla dodatečná nominace na olympijské hry ve Vancouveru.

"Pro mě byl dnešní závod velmi těžký, neboť jsem už před dvěma týdny při nominačním závodě byla nemocná. Teprve v posledních pěti dnech jsem začala opět trénovat. Ještě stále jsem ale nachlazená," uvedla Moravcová, která uzavírala startovní pole a měla dokonalý přehled o časech svých největších soupeřek.

Moravcová porazila rozdílem pouhých 3,4 sekundy vítězku pátečního sprintu Martinu Chrástkovou a Polku Martynu Galewiczovou. Ty se shodným časem podělily o druhé místo. "Rozdíly mezi námi se pohybovaly na mezičasech v sekundách. Rozhodla jsem o svém vítězství až v posledních dvou kilometrech," dodala Moravcová.

V neděli novoměstský program uzavřou stíhací závod žen na 5+5 kilometrů a hlavní závod mužů o Zlatou lyži na 7,5+7,5 kilometru.

Mezinárodní závod o Zlatou lyži v Novém Městě na Moravě:
Muži - 10 km volnou technikou: 1. Novák 28:52,2, 2. Rykr (oba Dukla Liberec) -13,4, 3. Michalek (Pol.) -14,7, 4. Kupilík (Dukla Liberec) -33,5, 5. Stec (Pol.) -41,0, 6. Krška (SK Nové Město) -1:02,1.
Ženy - 5 km volnou technikou: 1. Moravcová (SKP Jablonec) 16:00,1, 2. Galewiczová (Pol.) a Chrástková (SK Nové Město) obě -3,4, 4. Garajová (SR) -7,2, 5. Kadrmanová (Vella Trutnov) -15,9, 6. Grohová (Vrchlabí) -19,7.

Reklama