Hlavní obsah

První český skikros na běžkách vyhráli Rygl a Kocumová

Někdejší sdruženář Ladislav Rygl a bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová triumfovali v sobotním skikrosu na běžkách, který se konal na Božím Daru. Adrenalinového klání, které je kombinací běžkařského sprintu a skikrosu, se zúčastnilo 130 závodníků ze čtyř zemí. ČTK to sdělila společnost Red Bull, která závod, jehož se mohli zúčastnit i amatéři, uspořádala.

Foto: /www.redbull.cz, ČTK

První český závod ve skikrosu na běžkách se uskutečnil na Božím Daru.

Článek

Startovalo se z pět metrů vysoké rampy, klopené zatáčky vyrostly do výšky čtyř metrů a nebýt silného protivětru, létalo by se při skocích na běžkách dále než jen čtyři metry. "Protivítr byl hrozný. Na sjezdech to ještě tolik nevadilo, ale když to člověk rozbalil na skoku, málem ho to srazilo zpátky," řekl v cíli Rygl. "Ale až na to počasí je to paráda. Trať byla perfektně připravená, sjela se tu silná konkurence a člověk tady musí skutečně ukázat, co na běžkách umí," dodal vítěz.

Rygl se teď může těšit do švýcarského Davosu, kde se pojede další závod Red Bull Nordix. Čeká ho tam zdatná konkurence. Podle pořadatelů by měl na závod dorazit čerstvý vítěz Světového poháru v běhu na lyžích a olympijský vítěz Nor Petter Northug. Ve startovní listině figurují i jména českých závodníků Martina Koukala, který už má se skikrosem na běžkách zkušenosti, a také sprintera Dušana Kožíška.

Kocumová, která je v posledních letech známá jako spolukomentátorka televizních přenosů, v ženském finále do posledních metrů bojovala s mladičkou Petrou Novákovou. Ta však těsně před cílem upadla. "Jezdí se z kopce, není to taková dřina, tak jsem si přijela zazávodit. Ty skoky a hrby ale rozhodně nejsou nic jednoduchého," poznamenala Kocumová.

Olympionik Milan Šperl chtěl kromě závodění ještě pobavit diváky. Na skocích předváděl ukázkové roznožky a soupeře ničil drtivým finišem. Stačilo ale jedno drobné zaváhání a místo finále z toho bylo 12. místo. "Určitě jsem chtěl dopadnout co nejlíp, ale zároveň jsem si to strašně užil. Tohle jinde nenajdete a myslím, že i pro lidi je to parádní podívaná," uzavřel Šperl.

Reklama

Související témata: