Hlavní obsah

Lyžařský univerzál Bank chatoval se čtenáři: Každá disciplína má své kouzlo

PRAHA

Lyžařská sezóna je pomalu, ale jistě minulostí a odpočinek od sjezdovek už chystá také nejlepší český reprezentant uplynulé zimy Ondřej Bank, jehož zdobí povedené vystoupení na olympijských hrách ve Vancouveru, týmový triumf ve finále Světového poháru v Garmisch-Partenkirchenu či dvě umístění v elitní desítce SP. Ve středu devětadvacetiletý závodník odpovídal na dotazy čtenářů při on-line chatu Sport.cz.

Článek

Když si v lednu 2008 zlomil při tréninku na slavný sjezd v Kitzbühelu lýtkovou i holenní kost, byl po operaci plný optimismu. Nucená pauza se ale nakonec protáhla na rok a půl. Banka ale dlouhý odpočinek nezlomil. Naopak. Letos se sjezdovky vrátil v ještě lepším světle. "Nejtěžší je vydržet a nespěchat, prostě být trpělivý. Jinak to byla příjemná pauza bez závodního stresu," zavzpomínal na měsíce nejistoty Bank v jedné z odpovědí.

Na olympijských hrách ve Vancouveru Bank potvrdil své postavení mezi nejlepšími lyžaři světa sedmým místem v superkombinaci a jedenáctou příčkou ve slalomu. Nejoblíbenější disciplínu nicméně nemá. "Baví mě všechny, každá má své kouzlo," má jasno.

Z olympiády se přesto vracel mírně zklamaný, hlavně v kombinaci myslel výš. Chuť si ale spravil spolu s Kryštofem Krýzlem, Šárkou Záhrobskou a Lucií Hrstkovou v týmovém závodu při finále SP, který české kvarteto vyhrálo. Zcela jednoznačně pak ovládl domácí šampionát, kde vyhrál všechny závody.

A o víkendu triumfoval také v exhibičním šestikilometrovém obřím slalomu o 115 bránách v italské Val Gardeně. "To bylo maso, už od první minuty jsem nemohl a poznal jsem rčení, když už nemůžeš, tak ještě třikrát můžeš," přiblížil pobaveně stav závodníků na trati.

Přestože je pro Banka lyžování pořád zábavou, po dlouhých měsících harcování se těší na odpočinek. V myšlenkách už ale pomalu brousí do nadcházející sezóny. Kde by chtěl přidat? "Ve slalomu, kombinaci, sjezdu... A taky v chippingu a puttingu," připomněl se smíchem svou další vášeň - golf.

Reklama