Hlavní obsah

Záhrobská je opět královnou bílé stopy

PRAHA

Bronzová medaile ze slalomu na olympijských hrách ve Vancouveru vynesla Šárku Záhrobskou znovu na trůn královny českého lyžování. Pětadvacetiletá specialistka získala podruhé za sebou nejvíc hlasů veřejnosti v tradiční anketě Král bílé stopy, v níž bojovala o vítězství především s úspěšným běžcem na lyžích Lukášem Bauerem. Křišťálovou korunu převzala v pátek při slavnostním galavečeru na pražském Žofíně.

Foto: René Volfík, ČTK

Korunu pro Krále bílé stopy si opět nasadila slalomářka Šárka Záhrobská.

Článek

„Děkuji všem, kteří mi poslali hlasy umožnili mi znovu usednout do tohoto krásného křesla. Věřím, že budu všem fanouškům dělat až do Soči,“ prohlásila spokojená česká reprezentantka po převzetí korunky.

„Šárka své loňské vítězství obhájila suverénně. Přičítám to nejen její popularitě u veřejnosti, ale také jejím sportovním úspěchům, především bronzové medaili z letošních olympijských her ve Vancouveru,“ poznamenal k výsledkům ankety předseda Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka.

Záhrobská vedle úspěchu na olympiádě dokázala zkraje sezóny obhájit vítězství v závodu Světového poháru v americkém Aspenu a v celkovém pořadí seriálu obsadila 18. příčku. V pořadí slalomu byla pátá. Bauerovi k vítězství nestačily dva bronzy z Vancouveru, triumf v seriálu Tour de Ski a vítězství v závodu SP v estonském Otepää. V konečném účtování SP byl dvaatřicetiletý běžec druhý.

Lyžařská koruna Šárce Záhrobské slušela.foto: ČTK/René Volfík

I proto neskrýval Bauer po vyhlášení výsledků překvapení. "Bylo to překvapení. Šárka předvedla vynikající výsledky, ale šel jsem na Žofín s tím, že pravděpodobn vyhraju. Je to pro mě velké zklamání, ale ty medaile mě hřejou doma," podotkl. "Ankety jsou nevyzpytatelné, srovnává se nesrovnatelné a i já jsem byla překvapená," doplnila Záhrobská.

Hájek nejlepším skokanem, Pančochová ovládla snowboarding   

Úspěšný comeback Antonína Hájka po vážném zranění při autonehodě přinesl mladému závodníkovi triumf mezi skokany na lyžích, mezi akrobatickými lyžaři vládl skikrosař Tomáš Kraus. Nejlepší snowboardistkou byla vyhlášena Šárka Pančochová, která je opět i nejlepší juniorkou. Na trůn pro nejlepšího travního lyžaře se vrátil Jan Němec.

Anketa Král bílé stopy je vyhlašována od roku 1973 s výjimkou let 1994-1999. Historicky prvním vítězem byl skokan na lyžích Rudolf Höhnl, rekordmankou v počtu vítězství je bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která má ve sbírce sedm křišťálových korunek. Od roku 2005 rozhoduje o celkovém vítězi široká veřejnost.

Král bílé stopy 2010
Šárka Záhrobská (alpské lyžování)
Vítězové v jednotlivých disciplínách (hlasování odborníků)
Alpské disciplínyŠárka Záhrobská
Akrobatické lyžováníTomáš Kraus
Běžecké lyžováníLukáš Bauer
SnowboardingŠárka Pančochová
Skoky na lyžíchAntonín Hájek
Severská kombinacePavel Churavý
Travní lyžováníJan Němec
Junior rokuŠárka Pančochová
Trenér rokuMiroslav Petrásek

Reklama