Hlavní obsah

Soud Bauerovu žalobu na lyžařský svaz rozdělil a odročil

PRAHA

Bez rozsudku skončilo první projednávání žaloby běžce na lyžích Lukáše Bauera na Svaz lyžařů České republiky. Soudce Tomáš Novosad dnes hned na začátku žalobu rozdělil s tím, že Městský soud nerozhoduje o náhradě škody. Projednávala se tak žaloba na ochranu osobnosti a zasedání bylo po necelých čtyřech hodinách odročeno na 2. září.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer přichází 27. května s generálním sekretářem Svazu lyžařů České republiky Petrem Kraclíkem (vpravo) na jednání Městského soudu v Praze.

Článek

Trojnásobný olympijský medailista Bauer žádá omluvu za to, že svaz podle něj nedostatečně hájil jeho práva tím, že vzal zpět odvolání proti rozhodnutí Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v případu sporných bodů a prémií Tour de Ski 2007/2008.

"Nemám dobrý dojem z toho, že musím být u soudu, i když to bylo moje rozhodnutí. Pořád si ale stojím za svým, že se svaz o svého nejlepšího běžce nepostaral," řekl Bauer po jednání novinářům. "Dva roky jsem se snažil domluvit mimosoudně bez výsledku. Prvně jsem požadoval omluvu, aby svaz přiznal chybu. Nabídli mi částku, ale s tím, že nesouhlasí, že by absolutně cokoli zanedbali," vysvětlil běžec, proč nakonec dospěl dva roky starý případ k soudu.

Spor vznikl kvůli nejasnému výkladu pravidel na Tour de Ski 2007/08. Bauer vyhrál druhý a čtvrtý závod s handicapovými starty, zpětně ale mezinárodní federace FIS rozhodla, že vítězem v etapě bude ten, kdo v závodu dosáhl nejrychlejšího času. Bauer proto musel vrátit prémie i body, což považuje na nespravedlivé.

Soudce nakonec uznal správnost žaloby

Svaz podal protest, který byl ale zamítnut. Následovalo odvolání, které svaz stáhl poté, co Bauer vyhrál Tour de Ski i Světový pohár. U soudu se zástupci svazu, předseda Lukáš Sobota a jeho právní zástupce, opírali o to, že tak učinili na základě posudků a doporučení, že neměli nárok na úspěch a rovněž vzhledem k blížícímu se MS v Liberci. "Ale ty posudky nepředložili," divil se Bauer.

Soudce zprvu pochyboval i o správnosti žaloby. Tvrdil, že případ nenaplňuje znaky neoprávněného zásahu do osobního práva. Bauer argumentoval tím, že kvůli sporu přišel o možnost být nejúspěšnějším vítězem Světového poháru, protože by měl nejvíce výher v jedné sezoně, největší odstup od druhého a největší bodový zisk. "To beru, něco na tom může být," řekl soudce.

Po Bauerovi nyní soudce chce, aby doložil, že by byl nejúspěšnějším vítězem SP v historii, pokud by svaz nestáhl odvolání a spor by vyhrál. Navíc musí běžec dodat důkazy, že by svaz spor vyhrál. Svaz na druhé straně má doložit, jak přesně a komu podával protesty a odvolání k FIS, což neudělal, a musí dodat zmíněné expertízy.

Teprve se rozhodne, kdo bude řešit žalobu na finanční odškodnění. Bauer se domáhá zaplacení škody 12.000 švýcarských franků za prémie a 8000 eur a 39.000 korun za sponzorské smlouvy. "Když něco vyhraju, tak minimálně půlku věnuji na dobročinné účely nebo na sport. Mně jde zejména o omluvu," řekl vicemistr světa z Liberce.

Reklama