Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák by rád zopakoval "bednu" z léta i v zimě

LIBEREC

Týden v klidu doma v Jablonci nad Nisou si může sdruženář František Dvořák vychutnávat svůj dosud největší úspěch mezi elitou. V rámci letní Grand Prix skončil o víkendu třetí v závěrečném závodu soutěže a celkově obsadil čtvrtou příčku. "Je to moje nejlepší umístění, takže jsem hodně spokojený," řekl Dvořák. "Je to skvělý výsledek. Chyběli jen nejlepší Rakušáci a Američané, takže si toho cením," doplnil trenér Luděk Šablatura.

Článek

Někdejší trojnásobný bronzový medailista z juniorských mistrovství světa Dvořák byl dosud nejlépe sedmý v zimním Světovém poháru. Nyní může myslet na to, že na stupně vítězů dosáhne i na sněhu. "Určitě jsem si ověřil, že závodit můžu s kýmkoli, když se daří. Bylo by hezký to v zimě zopakovat, ale počkáme, až zima přijde," řekl.

Kouč doufá, že letní úspěch jeho svěřenci zvedne sebevědomí. "Je vidět, že šel psychicky nahoru. Třeba se to zlomilo, stál konečně na bedně, tak to může dokázat i v zimě," věřil Šablatura.

Třiadvacetiletý člen Dukly Liberec Dvořák nejdříve pomohl týmu k bronzu na MS juniorů v Rovaniemi 2005 a o rok později získal dva individuální bronzy na šampionátu ve slovinské Kranji. Jenomže další dvě sezony se výkonnostně i výsledkově mezi dospělými trápil.

"Necítil jsem tlak, že jsem talent, že bych měl zajíždět výsledky a dostávat se na bednu," uvedl Dvořák. "Ale je fakt, že po Kranji přišel útlum. Byl jsem zklamaný a dvě sezony mi trvalo, než jsem se z toho zmátořil, ale pak přišly další dvě lepší sezony," doplnil.

Léto přineslo zlepšení na můstku

Letní Grand Prix ukázala, že se Dvořák, vždy výborný běžec, zlepšil na můstku. Především se trefoval do odrazu, což je jeho problémová fáze. "Trošku jsem začal prorychlovat konec odrazu a měl jsem větší procento trefenějších skoků, větší přesnost hrany," pochvaloval si Dvořák. Rád by teď výkonnost stabilizoval i pro zimní závody. "Abych nebyl jednou devátý a o týden později sedmatřicátý," konstatoval.

Dobrou motivací pro Dvořáka je i jeho reprezentační kolega Pavel Churavý. Ten v uplynulé sezoně skončil celkově sedmý a pravidelně se umísťoval v desítce. "Je skvělý, že někdo takovýhle je v týmu. Trénujeme spolu, máme skoro stejné tréninkové plány, takže díky tomu víme, že se to dá jezdit se světovou špičkou," řekl Dvořák.

Po úspěchu v letní Grand Prix mají nyní sdruženáři týden volna. Někdo jen na dovolenou, Dvořák zůstal doma v Jablonci nad Nisou. "V klidu si odpočinu od neustálého cestování," vysvětlil.

Reklama