Hlavní obsah

Janda: Pár ran už jsem schytal, zase jdu dál

PRAHA

Byl zaskočen, když na něj nezbylo místo v týmu, teď ale skokan na lyžích Jakub Janda může vyrazit do boje. Do letního seriálu Grand Prix na umělé hmotě – s nadsázkou řečeno – vletí ostře dnes doma za chalupou. V polské Visle, kousek od domovského Frenštátu. Absenci v úvodu série ale bere jako další drsnou ránu okolí.

Foto: ČTK/AP

Český skokan na lyžích Jakub Janda

Článek

„Pár už jsem jich schytal, ale jdu dál,“ říká. Zlomený? Nebo nažhavený všem okolo včetně trenéru Davidu Jiroutkovi ukázat, že s ním nezacházeli nejlépe? „Náladu mám dobrou, i když mě mrzí, že jsem nemohl na první tři závody. Do rozjeté série se naskakuje těžko,“ reaguje. Zlobu jakoby tlumí. „S trenérem si promluvím,“ nechce se unáhlovat v soudech, i když hořkost v něm přetrvává. „Domluva na rovinu, to bych vzal. Ale když vám někdo řekne těsně před očekávaným odjezdem, že skáču nestabilně a že první závody stejně vždy zkazím, to je špatně.“

S Jandou chyběl i Hájek, tedy nejlepší Češi v minulém Světovém poháru na sněhu. „Když se to postaví tak, že se skáče o místo, půjdete do toho jinak než v běžném tréninku,“ naznačuje Janda, že nebyla jasná nominační kritéria. A tak nálada může být třaskavá. U skokanů nic nového... „Nevím, starám se o sebe,“ couvá z bojových pozic. Vzápětí přitvrdí. „V klidu jsem si chtěl ještě sezónu zazávodit, šanci být v pohodě jsem ale nedostal, tak to budu zkoušet dál,“ je odhodlán vytrvat na můstcích déle než jen v nadcházející zimě, jak ve svých dvaatřiceti původně uvažoval.

Spolupráce s Bajcem? Zákaz!

S Jiroutkem přitom vycházel léta báječně, harrachovský trenér byl pro něj záchytným bodem, když nemohl spoléhat na pomoc slovinského odborníka Bajce. „Toho mi letos už úplně zakázali, myslel jsem ale, že s Davidem to bude dobré, i když v posledních dvou letech to nebylo až tak pohodové,“ líčí Janda. Jen neadresný zůstává směrem k nositeli zákazu spolupráce s Bajcem. „Prostě mi to bylo doneseno, už na konci zimy se něco seběhlo. Bylo jasné, že to dál nepůjde. To je tenký led, nechci vytvářet záminky k žabomyším válkám,“ obává se vyřknout obvinění.

Dříve měl ostré spory s šéfy úseku Škodou a Jozífkem. S Jiroutkem se v posledních týdnech příliš nepotkával. „V Liberci se chystám s Michalem Doležalem, doma s Pavlem Mikeskou,“ říká a vzhlíží k boji v pro něj dobře známém a blízkém areálu. „Je to jen pětaosmdesát kilometrů po dálnici,“ připomíná. Ve čtvrtek jako nejlepší z Čechů zvládl kvalifikaci na páteční první závod, s ním i Sedlák, Matura a Hájek.

„Můstek je nový, těžký, neodpouští chyby,“ ví Janda. Opatrně mluví o svém rozpoložení po zapeklitosti... „Většinou mi to ale dodává sílu.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články