Hlavní obsah

Lyžař Řezáč má ještě jeden cíl, vyhrát Vasův běh

PRAHA

Dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč plánuje útok na výhru ve Vasově běhu. Český lyžař má před sebou poslední dvě závodní sezóny, ale věří, že šanci na trofej má.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč.

Článek

"Vasův běh je pro mě nejvíc. Chci ho vyhrát a k tomu vše směřuju," řekl v úterý Řezáč na tiskové konferenci v Praze. V minulosti ukázal, že nemusí mluvit do větru. Třikrát už vystoupil na bronzový stupínek - v letech 2003 ho od vítěze dělily pouhé dvě sekundy, v roce 2009 půl minuty a letos doběhl třetí opět s minimálním odstupem tří vteřin. "Jsou to kousky od vítězství, které je na Vasáku dost obtížné," poznamenal.

Všechny dálkové běhy klasickou technikou už vyhrál. Radoval se na Jizerské padesátce, vyhrál norský Birkebeiner s batůžkem, německý König Ludwig Lauf i Marcialongu. "Chybí jediný. Ten největší, nejdelší a nejslavnější. A kolikrát chyběl kousek... Chci ho vyhrát. Nerad bych dopadl jako třeba Ivan Lendl s Wimbledonem," řekl Řezáč.

"Považujeme ho za v Česku nedoceněného lyžaře. Kdyby se narodil v Norsku, tak jeho hvězda svítí více," řekl Martin Kodýtek, obchodní ředitel Patria Direct, jehož elitním členem Řezáč je. "Věříme, že je stále v jeho silách Vasův běh vyhrát," konstatoval Kodýtek.

Vstříc výhře ve Vasově běhu vyrazí Řezáč na nových lyžích. Po třech letech odložil značku Fischer a přesedlal na Madshus, s níž sbírala úspěchy Kateřina Neumannová. "Nové lyže jsou podobné jako ty minulé, ne-li lepší. Jsou lehčí a pocitově dobrý," řekl Řezáč.

Připravovat lyže si bude dál sám, jak byl vždycky zvyklý. Lepší by měl mít hlavně zázemí, aby měl možnost splnit náročný cíl. "Hlavně musí být dobré občerstvení, jak závodník nemá víc jak šest lidí, tak je vítězství dost obtížný," uvedl Řezáč, který už jel 90 kilometrů klasicky ze Sälenu do Mory jedenáctkrát.

Čtyři hodiny na trati

Švédský Vasův běh je extrém. Závodníci stráví na trati přes čtyři hodiny, zatímco většina ostatních laufů, jak se dálkovým běhům říká, trvá okolo dvou až tří hodin. "Obtížnost Vasáku je v tom, že je tak rovinatý a nedá se tam odpočinout. Je potřeba jezdit víc soupaží a minimálně deset dnů na to speciálně trénovat," řekl Řezáč.

Na výhru ve Vasově běhu má ještě dva pokusy. Na dvě sezóny má uzavřené smlouvy a pak profesionální lyže definitivně odloží. "Dva roky odzávodím a pak už bych chtěl skončit," podotkl běžec, kterému je 37 let. "Roky si nepřipouštím, chuť stále mám," řekl.

Nebýt manželky Lenky, tak už Řezáč podle svých slov nezávodí. "Rodina to odnáší a ona za mě dělá celou práci doma. A jak jsme začal na Bedřichově provozovat penzión, tak se o něj stará," poděkoval běžec, který má dva syny, tříapůlletého Aleše a sedmiletého Tomáše.

Reklama