Hlavní obsah

Běžec na lyžích Bauer vynechá úvodní díl Světového poháru

MUONIO

Běžec Lukáš Bauer vynechá jako loni úvodní díl Světového poháru. Kvůli zánětu nosohltanu nepojede za týden do švédského Gällivare, bude trénovat a do sezóny naskočí 26. listopadu ve finském Kuusamu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lukáš Bauer.

Článek

"Bylo potřeba vyřešit antibiotiky zdravotní problém s nosohltanem. Proto je lepší Gällivare vynechat, jelikož z pohledu celé sezóny jeden závod nic neřeší. Není to problém," uvedl Bauer na svém webu. "Domluvili jsme se, že bychom těžko stíhali první svěťák, a proto Lukáš pojede až druhý," řekl kouč Miroslav Petrásek.

Bauer před olympijskou sezónu vynechal začátek SP v norském Beitostölenu a začal rovněž až v Kuusamu. V sezóně pak jasně vyhrál Tour de Ski, získal dva bronzy na olympiádě ve Vancouveru a celkově skončil v hodnocení SP druhý.

Letošní odklad začátku sezóny způsobil zánět nosohltanu a nezbytná antibiotika, která bral deset dnů. Od středy už Bauer trénuje. "Mám za sebou i těžký tříhodinový trénink a den ode dne se cítím na lyžích jistěji a lépe," konstatoval Bauer.

Odklad sezóny nepovažuje vítěz Světového poháru z roku 2008 za ideální, ale ani za žádnou tragédii. "Už několikrát jsem se s něčím podobným potýkal a osobně mě to nerozhazuje. Jsem v pohodě, není to extra problém. Celý léto jsem odtrénoval bez větších komplikací, takže desetidenní výpadek není problém," řekl Bauer.

Stejně jako Bauer je například krátce před začátkem sezóny nemocná Norka Marit Björgenová. Český běžec využije času místo závodů v Gällivare k přípravě v Muoniu. "Kvalitně potrénuju a pak se přesunu do Kuusama," dodal Bauer. Do sezóny vstoupí sprintem, který musí jet, jelikož se v Kuusamu sčítá s ostatními závody.

Reklama