Hlavní obsah

Biatlonisté museli kvůli teplu za sněhem na sever, i když tam nechtěli

PRAHA

Biatlonisté museli kvůli teplému počasí ve střední Evropě změnit plány a za závěrečnou přípravou před sezonou vyrazili do Skandinávie. Na sever původně jet nechtěli, aby se vyhnuli dlouhým nocím. Od víkendu ale trénují ve švédském Geilu, ženy se budou připravovat ve švédském Idre.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Lídr českých biatlonistů Michal Šlesingr.

Článek

Muži chtěli závěrečnou část přípravy na sněhu před Světovým pohárem absolvovat ve Slovinsku. "V Pokljuce sice napadl sníh, ale vysoké teploty nedovolily zasněžovat, a to by pro nás bylo riziko," řekl trenér Ondřej Rybář na webu biatlonového svazu. Muži proto v pátek odletěli do Švédska. "Chtěli jsme se vyhnout depresivním skandinávským nocím, ale počasí bylo proti," posteskl si trenér.

Do Geilu odjeli Tomáš Holubec, Vít Jánov, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Zdeněk Vítek. Zatím chybí Lukáš Kristejn, kterého skolila chřipka. "Měl by přijet během pár dnů," uvedl Rybář.

Tým žen pod vedením Jindřicha Šikoly zvolil jiný scénář. Minulý týden se připravoval v německém Oberhofu. "Jednu fázi jsme absolvovali v tunelu, a tedy na sněhu, druhou jsme pak obyčejně trénovali na kolečkových lyžích a věnovali se střelbě. Holky zvládly v průměru 50 kilometrů denně," řekl kouč s tím, že základem tréninku byla vytrvalost a síla.

Tento týden ženy odcestují do Idre, které je relativně blízko Östersundu, kde Světová pohár 1. prosince začne. "Protože pojedeme mikrobusy, umožní nám to vyhnout se dalšímu dlouhým přesunům," řekl Šikola. Na úvodní kolo SP počítá se čtveřicí Barbora Tomešová, Zdenka Vejnarová, Veronika Vítková a Veronika Zvařičová.

Reklama