Hlavní obsah

Čeští bobisté nemají peníze, možná nepojedou Světový pohár

PRAHA

S akutním nedostatkem peněz se na začátku sezony potýkají čeští bobisté. Problémy jsou tak vážné, že ohrožují jejich start ve Světovém poháru, do kterého mohou zasáhnout posádky jednoho dvojbobu a čtyřbobu. Seriál začal ve čtvrtek ve Whistleru, do zámoří ale Češi právě kvůli nedostatku peněz nejeli.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Chybějí nám zhruba dva milióny, je to pro nás poměrně smrtící situace," řekl v pátek předseda svazu Milan Sejkora. Rozpočet svazu je zhruba 3,5 miliónu korun, naplněn je však sotva z poloviny. "Chybějí peníze Sazky, potažmo od ČSTV," dodal Sejkora.

Posádky budou startovat v závodech Evropského poháru a vedení svazu doufá, že nějaké peníze ještě na přelomu roku od ČSTV přijdou. "Jinak se může stát, že nebudeme jezdit Světové poháry ani v Evropě, že pojedeme jen pár závodů, které budou blízko," uvedl Sejkora.

Česko má ve Světovém poháru jedno místo v kategorii dvojbobů i čtyřbobů. Posádky se obměnily, protože kariéru ukončili dlouholetí úspěšní reprezentanti Ivo Danilevič, Jan Kobián a Roman Gomola.

Hledají brzdaře

V týmu jsou Jan Vrba s Janem Stokláskou, Vladimír Hladík s Martinem Bohmanem a Dominik Suchý, jenž nemá stálého brzdaře. "Zkoušíme a hledáme," řekl Sejkora. Čtyřboby jezdí ve složení Vrba, Suchý, Bohman, Stokláska a Hladík, Jan Mottl, Ondřej Kozlovský, Lukáš Kračmar.

Svaz dokonce na svých stránkách láká nové lidi pomocí inzerátu. "Chceš zažít adrenalin?! Chceš reprezentovat Českou republiku?! Pojď do toho, zkus boby!!!" píše se na webu bobistů. "To my hledáme pořád, není to tak, že bychom měli nedostatek jezdců," vysvětlil Sejkora.

Vážné finanční potíže se projevují na provozu svazu a na cestách na závody. Materiál mají závodníci z loňské sezóny a z prostředků Českého olympijského výboru pouze pořizují nové nože. "To není taková tragédie, největší malér je, že chybějí peníze vysloveně na závody," uvedl Sejkora.

Přípravu si financují i jezdci

Přípravu závodníků financují oddíly i jezdci sami. Vrba a Stokláska využili prostředků z resortních center, kde jsou zaměstnaní na půl úvazku. "Alespoň něco," uvedl Sejkora. "Jinak příprava proběhla v podstatě za svoje, jsme i proto na padesáti procentech tréninku oproti přípravě na olympiádu," vysvětlil.

Svaz se snaží získat prostředky i jinde, ale není příliš úspěšný. "Něco se nám rýsuje, nějaké sponzorské peníze, tak snad to vyjde. Není toho moc, ale aspoň by to stačilo na jednu posádku ve svěťáku," doufal Sejkora. "Musíme ale dramaticky šetřit, abychom vůbec jeli na mistrovství světa v únoru v Königssee, to je hlavní," doplnil.

Čeští bobisté mohou přijít o místo ve Světovém poháru, což by mělo pro svaz dalekosáhlé důsledky. V příštím roce by totiž měli problém se do pohárového seriálu vrátit. A za dva roky začne nominace na olympijské hry v Soči.

Takovou situaci nepamatuje

"Museli bychom se tam nominovat z Evropského poháru, kde jsou samozřejmě daleko nižší body," řekl Sejkora s tím, že takovou situaci nepamatuje. "A to jsem u bobistů od roku 1994," dodal.

Reklama