Hlavní obsah

Boulařka Sudová vstupuje do sezóny bez iluzí

PRAHA

Bez očekávání extrémních výsledků a s cílem rozjezdit se vstoupí akrobatická lyžařka Nikola Sudová do Světového poháru. Původně měla po březnové operaci zkřížených kolenních vazů v plánu vstoupit do sezony třeba až v lednu, ale v tréninku šlo všechno podle předpokladů, a proto začne už za týden v Kuusamu.

Foto: Sean Kilpatrick, ČTK/AP

Nikola Sudová se vrací.

Článek

"V letošní sezóně se chci dostat zpátky do pohody, rozjezdit se, abych mohla příští rok závodit a byla připravená na Soči 2014," zopakovala Sudová na středeční tiskové konferenci v Praze svůj dlouhodobý plán, kterým je úspěch na olympijských hrách.

V únoru ve Vancouveru se totiž osmadvacetiletá jezdkyně liberecké Dukly nemohla prosadit. Měsíc před hrami se totiž zranila v Deer Valley, přesto do Kanady odjela a postoupila z kvalifikace, ale s bolestí a s ortézou obsadila ve finále šestnácté místo.

Po březnové operaci se dostává do kondice

Od březnové operace se pomalu dostávala znovu do kondice. Posilovala, dělala balanční cvičení a v půlce září si znovu stoupla na lyže. Nejdříve jezdila po rovině, pak v boulích, zkoušela jednoduché skoky a před deseti dny i svou proslulou helikoptéru.

"Všechno šlo podle plánu. Mysleli jsme, že naskočíme do sezóny v lednu, ale jdeme už teď a moc se těším," usmála se Sudová. Pro mrazivé Kuusamo a prakticky ani pro celou sezónu nemá přehnaná očekávání. "Na rovinu, začátek bude o tom sjet kopec a jinak neočekáváme extrémní výsledky. Do desátého místa by to byl fakt zázrak," řekla.

Koleno má dvojnásobná medailistka z mistrovství světa zcela v pořádku. Lékař Vladislav Hospodár dal Sudové zelenou, že může jezdit bez omezení. "Akorát musíme dohnat svalovou hmotu, to trvá zhruba rok, aby se dostala do fáze před zraněním. Nemám takovou sílu," řekla, že je asi na 75 procentech.

První helikoptéru po operaci zvládla na Kaprunu. Trenér Radek Herot i fyzioterapeutka měli strach. "Bojíte se?" houkla na ně. "Bojíme!" slyšela. "Já taky," řekla si a odpíchla se z kopce dolů. Jednoduchou helikoptéru přetočila, důležité ale bylo, že koleno drželo. Od té doby už skákala helikoptéru s roznožkou. "Mám jen problém s napojováním, ale to je o tom se vyjezdit a věřit si," řekla boulařka.

Vrátí se na místo činu

Začátkem února se vrátí na "místo činu". V Americkém Deer Valley, kde se zranila, se koná mistrovství světa. "Deer Valley? To je krásné místo," vtipkovala Sudová. Strach z tamní obtížného a dlouhého kopce nemá. "Zranění nic nezměnilo na tom, že je těžký, ale krásný. Budu ho chtít sjet co nejlíp," uvedla lyžařka.

Třeba by si mohla u sjezdovky udělat pomníček, označit místo, na kterém se zranila. "Ani nevím, kde to bylo, stalo se to někde uprostřed," řekla. "Zato já si to pamatuju přesně, musel jsem tam pro tebe zespoda běžet," prohlásil Herot.

Nejlepší českou boulařku v sezóně uvidí i čeští fanoušci. Po třech letech se Světový pohár v boulích vrátí do Mariánských Lázní. "Hrozně se těším. Naposledy tam byla výborná atmosféra," připomněla Sudová a doufala, že by 26. února mohla už být na paralelní závod rozježděná. "Není to náročný kopec, dám do něj všechno."

Reklama