Hlavní obsah

Řezáč začal podle plánu triumfem v Livignu

PRAHA

Klasická La Sgambeda se stala kořistí českého dálkového běžce Stanislava Řezáče. Ostřílený laufařský matador v pátečním doprovodném závodu na 22 kilometrů v Livignu ve finiši odrazil útok dvojice domácích borců a do nové sezóny – jejímž hlavním cílem je premiérový triumf ve slavném Vasově běhu - vstoupil zcela podle svých plánů.

Foto: Martin Sidorják

Stanislav Řezáč

Článek

„Jezdí mi to, cítím se dobře. Chci vyhrát,“ těšil se na první start v sezóně Řezáč. A jak řekl, tak udělal. V pátek byl ze 498 účastníků nejrychlejší, když ve finiši odrazil Italy italský dvojblok Alexe Vanzettu a mistra světa v týmovém sprintu z roku 2007 Renata Pasiniho. Už v neděli čeká českého závodníka hlavní závod víkendu: 42kilometrový maratón volnou technikou. „Bruslařský maratón beru na rozdejchání do sezóny. Tohle ještě není moje trať, tady jsem do desítky nikdy nebyl,“ přemítal nad nedělním startem mistr klasického stylu a soupaže.

Na svou oblíbenou techniku bude spoléhat už za tři týdny při Jizerské padesátce. „Každoročně je to pro mě jeden z vrcholů. Ale hodně záleží na sněhu, podmínky výsledek výrazně ovlivňují,“poznamenal Řezáč, jenž letošní ročník absolvoval na lyžích určených pro bruslení a celou trasu objel  soupaží. „A ještě jsem pak z toho byl dva týdny úplně vyrychtovanej,“ dodal se smíchem.

Největší výzvou letošní sezóny ale pro Řezáče zůstává legendární Vasův běh – 90kilometrový závod ze Sälenu do Mory ve středním Švédsku, na jehož startu se tradičně řadí na 15 tisíc závodníků všech výkonnostních i věkových kategorií. „„Vím, že se konkurence každým rokem zvyšuje. Už skoro dvacet lyžařů hlavně ze severu se připravuje profesionálně jenom na laufy. Ale tenhle závod pro mě zůstává pořád největší výzvou,“ má jasno Řezáč, jehož maximem ve slavném závodu jsou dvě třetí místa.

Reklama

Související témata: