Hlavní obsah

Sjezdař Bank je před MS klidný. I když ví, že má na medaili

GA-PA

S naprosto klidnou hlavou půjde do závodů na mistrovství světa český sjezdař Ondřej Bank. Prožívá podle svých slov sezonu snů, kterou chce "pouze" vyšperkovat. "A když se to nepodaří, svět se nezboří," prohlásil v rozhovoru pro ČTK z dějiště šampionátu v německém Garmisch-Partenkirchenu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Bank má šanci na medaili.

Článek

Bank ví, že má životní formu na to, aby se měřil s nejlepšími. "Pokud se všechno sejde, podaří se to, mohla by z toho být medaile," prohlásil. I umístění do šestého místa v kombinaci bude brát všemi deseti. "To bude úspěch, a když ne, tak možná budu lehce zklamanej," přiznal.

V letošní sezoně bodoval kromě sjezdu ve všech disciplínách, v obřím slalomu pokaždé. Hranice úspěchu pro něj je umístění do patnáctého místa. Ale jeho názor koresponduje s myšlenkami vedoucího muže Světového poháru Chorvata Ivici Kosteliče, pro nějž je mistrovství světa "dovolená" na jednom místě a hlavním cílem zůstává Světový pohár a celkový triumf.

"Mám za sebou sezónu snů"

"Má pravdu, naprosto s ním souhlasím. Vyhrát Světový pohár je daleko cennější než vyhrát mistrovství světa," řekl Bank. Ujistil však, že rozhodne bude bojovat. "Mám za sebou sezonu snů a tady se budu pokoušet jen o super extra výsledek, sezonu vyšperkovat. Ale vím, že si to budu co nejvíc užívat," ujistil.

Lyžař Ondřej Bankfoto: Reuters/Dominic Ebenbichler

Svah v Ga-Pa nezná, nikdy na něm nejel až z vrchu. I proto pojede ve středu superobří slalom, aby si kopec otestoval. "Znám jen tu spodní část, takže kvůli sjezdu do kombinace je pro mě strašně důležité si to sjet, abych chytil rytmus sjezdovky. Je to strašná výhoda," řekl. "Pak člověk ví, kde se rozhoduje," vysvětlil.

Dnes na "ledové hoře" jezdil volně a uznal, že superobří slalom žen byl hodně náročný a čeká totéž u mužů. "Led by nevadil, ale je to hodně hrbolaté, vlna za vlnou, těžký svah. Asi se to bude dneska večer na schůzi hodně řešit, jak se to postaví," uvedl. "Ale třeba to v těch brankách bude lepší než při volném ježdění," řekl.

Očekávání neřeší

V letošní sezoně se očekávání od českých sjezdařů dělí mezi Šárku Záhrobskou a Banka. Slalomářka tuto skutečnost kvituje. Co Bank? "Já to neřeším," potvrdil svou flegmatickou povahu. "Tlak je pořád stejný. Já sám vím, že v té kombinaci mám na to bojovat o medaili. Tak to je. A buď to vyjde, nebo ne. Jsem docela v pohodě, žádnej stres," ujistil.

Čeká ho ale náročný program. Jako jediný z Čechů pojede všechny disciplíny, takže šest závodů ve dvanácti dnech. "To je brutální porce," prohlásil lyžař. Prý to zvládne a dokonce musí do programu zařadit i tréninky točivých disciplín. "Budu muset, bez toho by to nešlo, aby si to ta hlava zase rozpomněla," prohlásil.

Bude mít i extra motivaci. Za medaili mu jeden z jeho sponzorů slíbil zaplatit polovinu domu v ceně zhruba pět milionů korun. Bank uzavřel i jinou sázku před sjezdem v Kitzbühelu, kde měl za body dostat auto. To se mu nepodařilo, přesto má vůz na rok k užívání. A dům by se mu hodil. "Bydlím v takové špeluňce bez topení," řekl o svém bytu v Šumperku.

Reklama