Hlavní obsah

Rakušanka Iraschková je druhou mistryní světa ve skoku na lyžích

OSLO

Rakouská favoritka Daniela Iraschková se stala v Oslu historicky druhou mistryní světa ve skocích na lyžích. Češky Michaela Doleželová a Vladěna Pustková se seřadily na 28. a 29. místě, Lucie Míková obsadila 36. pozici.

Foto: Petr Josek, Reuters

Rakouská skokanka Daniela Iraschková je mistriní světa.

Článek

Sedmadvacetiletá vedoucí závodnice Kontinentálního poháru Iraschková potvrdila navzdory potížím s kolenem pověst největší adeptky na zisk zlata. Čtvrtá žena z předloňského šampionátu v Liberci, kde měl ženský skok premiéru, skočila v husté mlze na Holmenkollenu v obou kolech shodně 97 metrů a Italku Elenu Runggaldierovou na druhém místě porazila o téměř 13 bodů.

"Je neuvěřitelné, že jsem mohla vůbec závodit, ale při doskoku jsem zranění vůbec necítila," řekla Iraschková. "Škoda, že nevyšlo počasí, mohly jsme předvést mnohem lepší skoky. Takhle to bylo náročné, ale vyhrála jsem a teď je čas slavit!"

Bronz získala teprve patnáctiletá Coline Mattelová z Francie a stala se nejmladší medailistkou v dějinách světových šampionátů. O zápis do historie se postarala také Iraschková, jež jako první Rakušanka vyhrála MS v klasickém lyžování.

Doležalová málem zopakovala Liberec

Šestnáctiletá Doleželová díky skokům 84,5 a 72,5 metru téměř zopakovala své umístění z Liberce, kde byla o jednu příčku lepší. Podobně jako pod Ještědem ale druhý skok nezvládla. "Pokazila jsem to, šla jsem moc přes špičky," řekla sotva slyšitelně dívka ze Sokola Kozlovice. Doskok opustila se slzami v očích.

O dva roky starší Pustková postoupila z 30. místa a v druhém kole se o příčku posunula. "Není to to, na co mám. Nejsem ve formě, necítím se tady dobře," řekla Pustková po prvním kole a po druhém doplnila: "S tím, co tady předvádím, spokojená nejsem, protože vím, že mám na to skákat stabilně do dvacítky."

Premiéru na světovém šampionátu absolvovala Míková. Rovněž šestnáctiletá skokanka předloni v Liberci při tréninku spadla a do závodu nenastoupila. Tentokrát nepostoupila do druhého kola. "Od Liberce jsem za ty dva roky nespadla a hodně jsem se zlepšila, ale na špičku to ještě není. Snad příště," doufala skokanka.

Příště by se mohla objevit na šampionátu ve Val di Fiemme za dva roky a v roce 2014 možná dokonce i na olympiádě. Závod v Oslu totiž rozhodne, zda Mezinárodní olympijský výbor zařadí skok žen do programu právě od ruských zimních her.

"Já si myslím, že se olympiády dočkáme," řekla Míková. "Skoky žen se od Liberce obrovsky posunuly dopředu a každou sezonu se posouvají dál. Skáčou čím dál mladší holky a pořád líp. Do Soči se to ještě zlepší," konstatovala Pustková.

Nejlepší ženy skákaly v Oslu těsně pod hranici 100 metrů, ale ve srovnání s muži jezdily z nájezdu vyššího o patnáct oken, což bylo přibližně o sedm a půl metru výše.

V hledišti jejich závod v mlze sledovalo podle pořadatelů 15 tisíc fanoušků. "Atmosféra byla super, tolik lidí holky snad nikdy nezažily. Užívám si to," řekla Míková.

Na Kontinentální pohár - Světový skokanky zatím nemají - chodí jen pár stovek lidí. "Jsem ráda, že přišlo tolik lidí. Je to povzbuzující," řekla Doleželová.

Do druhého kola na Holmenkollenu nepostoupila obhájkyně titulu z Liberce Lindsey Vanová z USA, která po skoku dlouhém 75 metrů obsadila 34. pozici.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Ženy - skoky na lyžích na středním můstku:
1. Iraschková (Rak.) 231,7 b. (97+97 m), 2. Runggaldierová (It.) 218,9 (97,5+93,5), 3. Mattelová (Fr.) 211,5 (92+97), 4. Logarová 197,9 (91+88,5), 5. Vtičová (obě Slovin.) 196,0 (88,5+97), 6. Takanašiová 195,0 (92+93), 7. Wataseová (obě Jap.) 192,8 (89+93), 8. Insamová (It.) 188,1 (94,5+87,5), 9. Faisstová (Něm.) 185,1 (88+92), 10. Jahrová (Nor.) 181,3 (89,5+84,5), ...28. Doleželová 141,8 (84,5+72,5), 29. Pustková 141,4 (80,5+78,5), 36. Míková (všechny ČR) 55,6 (72).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články