Hlavní obsah

Hlavně se nepodělat z atmosféry, vštěpoval si Bauer před dnem D

PRAHA/OSLO

Den D Lukáše Bauera na mistrovství světa v klasickém lyžování je tady. Třiatřicetiletý závodník bude v závodu na 15 kilometrů klasickou technikou usilovat o prodloužení úspěšné medailové série, která trvá od olympijských her v Turíně. K vysněné medaili na slavném Holmenkollenu mají pomoci i delší lyže, které běžec z Božího Daru použije v závodu vůbec poprvé.

Foto: Tomáš Nohejl

Lukáš Bauer na Holmenkollenu. V pozadí nový skokanský můstek.

Článek

„Jel jsem tady na nich dva tréninky. Jsou pohodlné, z fyzikálního hlediska by se měla váha rozložit do větší plochy. Tudíž by to mělo míň tlačit na sníh a líp klouzat. Hlavní část tréninku jsem jel na těch nejlepších, na kterých se vší pravděpodobností pojedu závod. Namazáno jsem měl dobře, jelo mi to,“ vysvětloval Bauer po pondělním rozježdění s lišáckým úsměvem. „Co se týče úsměvů, já umím i klamat,“ podotkl se smíchem.

Vyhlášený klasik se v letošní sezóně se svou oblíbenou technikou rovnal hůř než v minulých letech a proto v rámci hledání zlepšení sáhnul i k delším lyžím. Místo 202 cm by měl na devadesát procent obout 207ky. „Většina závodníků jezdí na 207kách, jsou jich kvanta a dá se mezi nimi hledat ideální pár. 202ky Fischer prakticky vyráběl jen pro mě a Slovinku Majdičovou,“ líčil Bauer.

Bauer po dohodě s reprezentačním trenérem Miroslavem Petráskem vynechal v neděli první distanční závod - skiatlon na 30 kilometrů – a soustředil se na svou královskou trať, na níž si dojel pro medaili na hrách v Turíně i Vancouveru a před dvěma lety na MS v Liberci. Premiérového startu ve slavném areálu Holmenkollen na předměstí norského hlavního města Osla se proto nemohl dočkat. „Jsem nedočkavý, nebaví mě to čekání,“ potvrdil bojovnou náladu.

Klasická patnáctka startuje intervalovým způsobem ve 13 hodin, Bauer vyrazí na trať čtvrtý od konce. „Ráno se chvilku proběhnu na běhacím pásu v hotelu, kvůli bolavé patě nemůžu běhat venku. Tři hodiny před startem si dám poslední normální jídlo. Pak pojedu na stadión. Hlavně se nepodělat z atmosféry, která tady bude…,“ vymínila si největší česká naděje.

Reklama