Hlavní obsah

Snowboardistka Samková: Alkohol nepiju, ale protančit dokážu celý večer

Výborně tancuje, umí jezdit na koni, zvládá hru na saxofon a dobře vypadá… Především však tahle dívka z Vrchlabí skvěle jezdí na snowboardu. Eva Samková (17) se proměnila ve velkou českou nadějí směrem k ZOH v Soči. Vždyť sezónu ve snowboardkrosu orámovala dvěma juniorskými světovými zlaty a druhá byla i v závodě seniorského Světového poháru.

Foto: Petr Horník, Právo

Snowboardcrossařka Eva Samková

Článek

Když jste obhájila juniorský titul v Itálii, říkala jste, jak se těšíte na čokoládové fondue, které jinak kvůli dietě nesmíte. Jak přísně si hlídáte životosprávu?

To jsem si vymyslela trošku sama, chtěla jsem zhubnout a nakonec se mi to stejně nepovedlo. (úsměv) Ale měla jsem předtím zánět močového měchýře a zakázanou čokoládu, tak jsem se na ni těšila. Jinak nejde o striktní diety, spíš se snažím jíst zdravě, pravidelně a žádné blafy.

Co se týče profesionální přípravy, snowboarding už se stal sportem jako každý jiný. Setkáváte se s tím, že jej veřejnost pořád spíš vnímá jen jako zábavu?

Je fakt, že u nás je to už víc specializované a na docela vysoké úrovni. Ve freestylových disciplínách je to možná pořád ještě víc zábava, i když třeba Šárka Pančochová je profík.

Také má asi víc možností si vydělat. Freestylisté natáčejí videa a fotí reklamní snímky, v tom jsou ve snowboardkrosu asi možnosti omezené…

Asi jo. U nás je freestyle známější, jezdí ho víc lidí, parky jsou už všude, i spousta firem do toho šlape. Někteří si přijdou hustý a videa a fotky jsou pro média zajímavější. Mám freestyle moc ráda, dívám se na něj, ale lidi tomu musí trochu rozumět a vědět, že třeba 360 je jedno otočení… Kros je na to jednodušší, jede se na trati a kdo je první v cíli, vyhrál.

Snowboardkrosařka Eva Samková foto: Reuters/Susana Vera

Traduje se, že ve freestylu je přece jen volnější životospráva…

Vrcholoví freestylisté zajdou na party, ale vědí, že pro úspěch musí něco udělat. Určitě ti, co byli na olympiádě, nešli před závodem kalit. Ale ti lokální jezdci jsou určitě uvolněnější a na party chodí dost. Jsou zvyklí, že si pak stejně nic neudělají. (úsměv)

Když je řeč o party, vy jste deset let závodně tancovala, takže když to na večírku po závodě rozjedete, musí to stát za to…

No, vždycky mě Kanaďani přemlouvají, ať jdu tancovat… Mě to strašně baví, občas ve Vrchlabí zajdu na nějaký taneční seminář. Ty party si užiju, klidně protancuju celý večer.

V Itálii jste si podle tamních zákonů po svém titulu mohla dát na oslavu víno.

Ale mně nechutná. Když jsem byla malá, tak jsem občas ochutnala třeba pěnu od piva…To si občas dám i teď, ale spíš výjimečně. Dokážu se bavit i bez alkoholu.

Za týden vám bude osmnáct, takže i tahle oslava bude klidná?

Nemyslím si, že bych si najednou v osmnácti koupila basu vodek. (směje se) Já oslavy nerada pořádám, bojím se, že to bude nuda a nikdo nepřijde. Spíš se těším, že budu mít řidičák.

Celý rozhovor a portrét Evy Samkové najdete v pátečním Právu.

Reklama

Související témata: