Hlavní obsah

Sjezdaře Banka trápí neznámý zánět, nestihne začátek sezony

PRAHA

Nejlepší český sjezdař Ondřej Bank nestihne začátek nového ročníku Světového poháru. Po nejlepší sezoně v kariéře trápí Banka už tři měsíce neznámý zánět a podle jeho slov se mezi branky vrátí nejdříve v lednu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lyžař Ondřej Bank

Článek

Třicetiletý Bank onemocněl po květnové dovolené v Thajsku a na Bali. Dokonce ležel deset dnů s horečkami v nemocnici a nemohl se hnout. "Dva měsíce jsem vlastně nic nedělal. Vůbec jsem se nepohnul a byl jsem rád, že jsem přešel ulici. Teď už je mi měsíc dobře, ale start sezony bude posunutý. Pokud by šlo všechno dobře, tak bychom do toho chtěli naskočit v lednu," řekl Bank webu lyžařského svazu.

Bankova nemoc je i pro lékaře záhadou. Nyní pohublý vítěz ankety Král bílé stopy 2011 podstoupil různá vyšetření doma a dokonce i v Německu. Absolvoval třeba magnetickou rezonanci, CT mozku, páteře i pánve, odběr kostní dřeně, ale ani podrobné laboratorní testy či odborníci na interní a tropickou medicínu neodhalili, v čem tkví jeho problém. "Jde o nespecifický zánět, ale co ho způsobilo a jak na něj máme působit, to jsme nevypátrali," řekl České televizi ortoped Vladislav Hospodár.

Bank proto nepodstupuje žádnou konkrétní léčbu, lékaři mu podávají minerály či antibiotika. Byl i na kapačkách, ale odezva nebyla taková, jaká se čekala. "Jeden z doktorů říkal, že už nemám vyšetřený snad jenom sperma a slzy, jinak už totálně všechno a nic se nenašlo," řekl Bank. "Už měsíc se cítím líp. Měl jsem teplotu jenom pět dní, takže to vypadá, že se lepším. Naštěstí to už není ta doba, kdy jsem byl rád za každý krok, za každý pohyb jiný než obrácení v posteli na druhý bok," řekl.

Vývoj onemocnění je záhadný a jako na houpačce. Chvilku se zdálo, že už bude Bank v pořádku, ale záhy měl zase velké problémy. "Najednou mě chytly takové křeče, že jsem nemohl ani chodit a museli mě dva dny vozit na vozíčku. Byly to takový zvláštní zvraty," řekl Bank, který začal jezdit lehce na rotopedu a cvičí jógu.

Účastník tří olympiád Bank je na různá zranění a návraty na zasněžené svahy zvyklý. Naposledy utrpěl v lednu 2008 při slavném sjezdu v Kitzbühelu komplikovanou otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti a na svah se vrátil až po téměř dvou letech. "Mám zkušenosti z těch zlomených nohou, takže trochu vím, jak na to. Tohle je ale jiný zážitek. Nevím přesně, s čím bojujeme, za jak dlouho se to může zlepšit, nebo nemusí. Takže tohle je trochu jiný, ale zatím psychicky dobrý," řekl Bank.

Bank se v uplynulém ročníku Světového poháru celkem pětkrát umístil v první desítce, nejlépe skončil pátý v obřím slalomu v Alta Badii a v konečném hodnocení byl šestadvacátý, což je nejlepší český mužský výsledek za posledních 30 let.

Reklama