Hlavní obsah

Bauer odstartuje další soustředění na Jakšově svatbě

PRAHA

Takový začátek soustředění ještě nezažil. Běžec na lyžích Lukáš Bauer v rámci přípravy na nadcházející zimní sezónu odjíždí v neděli spolu s ostatními kolegy na dachsteinský ledovec, do Rakouska ale bude vyrážet s myrtou v klopě. V sobotu si totiž nenechá ujít svatbu reprezentačního parťáka Martina Jakše, který si řekne ano s Helenou Kreuzigerovou, sestrou nejlepšího českého silničáře Romana Kreuzigera.

Foto: BMW Group

Lukáš Bauer

Článek

Pro Bauera odstartoval hektický víkend už v pátek. Dopoledne si v Praze vyzvedl nový sponzorský vůz a poté spěchal za rodinou na Boží Dar. Z Krušných hor pak s naloženým „bavorákem“ nabral směr Šumava, odkud v neděli ráno zamíří do Rakouska. „To si to Jakšík vybral... Sezóna za dveřmi, svatbu si moc neužijeme,“ láteřil naoko Bauer při rozhovoru pro Sport.cz. „To jsou ti mladí kluci, přitom se stačilo zeptat,“ přidával se smíchem táta od dvou dětí.

Malým tajemstvím je, že Jakš rozšíří okruh běžců-otců v únoru a svatební oznámení bylo pro všechny lyžaře překvapením. Někteří proto nestihli překopat program a v sobotu na hrad Kašperk nedorazí, mančaft nakonec nechystá ani žádný hromadný dar. „Vůbec jsme nic nestihli řešit. Kdybychom byli někde po kupě, tak bychom něco dali dohromady, ale po telefonech se něco organizuje těžko. Takže každý povezeme dárek sám za sebe. Nejlépe něco s jelenem,“ poznamenal Bauer v dobrém rozmaru.

Němci trénují víc, Češi jsou tvrdší 

K dobré náladě má dlouholetá česká jednička běhu na lyžích důvod. Dosavadní část přípravy, v níž Bauer kombinoval samostatnou přípravu na Božím Daru s tréninky německé skupiny Janka Neubera v Oberviesenthalu a s českým týmem absolvoval tři soustředění. „Z léta odcházím s tím, že příprava byla podařená. Samozřejmě nemůžu říct, že vyhraju tři závody Světového poháru... Na soustředěních jsem ale atakoval své osobní rekordy, což značí, že na tom nejsem špatně. Samozřejmě to není tak, že by byl Northug najednou o třídu jinde,“ vyprávěl čtyřiatřicetiletý závodník.

Letním tréninkem prošel Bauer ve zdraví, až na dvě komplikace, nad kterými se doteď zastavuje se smíchem. „Nejprve jsem si na jednom soustředění vyvrkl při fotbálku kotník a teď naposled na ledovci jsem laboroval s kolenem – po florbalu. Už si dělám legraci, že mi ta soustředění nedělají dobře,“ líčil. Ani lehký výpadek ale kvalitu přípravy neovlivnil. „Podařilo se mi odtrénovat veškerou kvalitu, do sezóny půjdu s dobrým pocitem,“ má jasno.

Lukáš Bauer a jeho nový vůzfoto: BMW Group

Při přípravě s Němci nasbíral Bauer víc tréninkových dávek než s českým týmem, sám ale upozorňuje, že nelze jednoduše srovnávat. „Občas mi přijde, že český trénink je tvrdší. Němci při přípravě víc jezdí na kolečkových lyžích, nepatrně méně běhají a zásadní rozdíl je, že v Čechách se většinou trénuje tři dny v kuse a den volna, u nich je to většinou pět dní v kuse  a pak volno. To ale neznamená, že by se u Němců dřelo o tolik víc. Dva dny byl těžký trénink, pak den s lehčím programem a pak opět dva dny s velkou zátěží. Na šesti dnech přípravy jsem tak vydělal asi půlden tréninku navíc. Porovnávat se to ale stejně moc nedá. Mám sice natrénovaných víc hodin, ale za to se medaile nedávají,“ vysvětloval.

Soupaž se může na Vasově běhu hodit

Proti loňskému roku už tolik neakcentoval rychlostní trénink, hodně se věnoval síle paží. „Už loni jsme věděli, že ze mě nemůže být sprinter, že prostě nezaberu a Northug bude viset za mnou. Snažil jsem se udržet rychlostní tréninky na dosažené úrovni. A nově jsme hodně soustředili na sílu rukou, na soupaže. Hodně profilových závodů se právě touhle technikou jezdí. Kulturista ze mě ale není,“ popisoval Bauer.

A při zmínce o soupažném běhu prozradil i záložní plán pro letošní sezónu. „Kdyby se sezóna nevyvíjela podle představ a nebojoval bych o první až třetí místo ve Světovém poháru, tak bych jel Vasův běh. Vždycky jsem si myslel, že se tam vydám až po skončení aktivní kariéry jako amatér, ale možná tam pojedu závodit s nejlepšími,“ uvedl.

Pokud by na slavný 90kilometrový běh ze Sälenu do Mory skutečně vyrazil, potkal by se na startu jak s elitním laufařským matadorem Stanislavem Řezáčem, ale také Martinem Koukalem, který dal po nepovedené sezóně pro letošní zimu vale reprezentaci a bude se věnovat právě dálkovým běhům. „Uvidíme, je to ještě daleko. Rozhodne se na začátku února kolem SP v Novém Městě na Moravě,“ dodal Bauer.

Reklama

Související témata: