Hlavní obsah

SP v Harrachově vyhrál boj se sněhem, teď ho ohrožuje vítr

HARRACHOV

Celkem dvakrát organizátoři v uplynulých týdnech už skoro rezignovali a celou akci v podstatě zrušili, nakonec by se ale závody Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově od čtvrtka do neděle měly uskutečnit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Velkou českou nadějí na stupně vítězů je Roman Koudelka.

Článek

S nedostatkem sněhu problém nejspíš nebude, pořadatelé se ale musejí stále obávat silného větru, který v Harrachově v minulosti už mnohokrát nadělal potíže. Velkou českou nadějí na stupně vítězů je Roman Koudelka, aktuálně sedmý muž hodnocení SP.

Sníh pomocí dusíku

Nezvykle teplý začátek zimy způsobil, že organizátoři museli sáhnout k drahé výrobě sněhu pomocí dusíku. Nastříkali celkem 320 krychlových metrů pomocí šesti cisteren a 132 tun dusíku. Tento sníh smíchali s umělým a můstek připravili. Tento týden v pondělí je ale zaskočil přívalový déšť. "To nás trápilo, aby nám to sníh neodplavilo, ale dopadlo to dobře. Se sněhem by neměl být problém," věřil šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek.

Podle předpovědi počasí by do pátku mohlo na horách nasněžit, někde dokonce až půl metru. "Sníh zvládneme," věřil Jozífek. Problémem však bude opět vítr. Meteorologové varují, že zejména ve středu a ve čtvrtek přijde do celé republiky vichřice, silný vítr by měl vydržet až do pátku. Ve čtvrtek večer je na programu kvalifikace, první individuální závod v pátek podvečer pod umělým osvětlením.

Vyjednávali s pojišťovnami

"Ten vítr nám může vadit, takže jsme připraveni tu kvalifikaci i páteční závody odkládat, ale víkend už by snad měl být v pohodě," doufal Jozífek. I proto skoro tři měsíce jeho tým vyjednával s pojišťovnami, aby případné zrušení závodu kvůli větru nemělo zdrcující dopad na rozpočet kolem 25 miliónů korun. "Nakonec sníh z dusíku nebyl tak velký problém, jako spíš to pojištění. Nakonec to klaplo," radoval se Jozífek. Plnění a výši smlouvy s několika pojišťovacími ústavy ale nechtěl specifikovat.

I samotní skokané mají trochu obavy z podmínek, které mohou ze závodu udělat větrnou loterii. "Mám z počasí malinko strach, ale věřím, že když to stálo tolik úsilí a práce, tak i to počasí bude přát. A my se snad odvděčíme výsledky," věřil nejlepší český skokan Roman Koudelka, který v dosavadních třech závodech SP obsadil páté, čtvrté a dvanácté místo.

Nechce ale slibovat medailový úspěch. "Chci si jen udržet výkonnost a výsledky přijdou. Když se budu stresovat, tak to bude jen ke škodě," řekl Koudelka, který díky svému postavení ve Světovém poháru nemusí skákat kvalifikaci. "Určitě nebudu skákat všechno, ale uvidím, rád bych si aspoň jednou skočil," zmínil i čtvrteční trénink před kvalifikací. Chce si totiž vyzkoušet můstek, na němž moc často neskáče, neboť není v sezóně upraven.

Favoritem Rakušan Kofler

Skokanskou elitu čekají dva individuální závody a jedna týmová soutěž v sobotu. Není pochyb o tom, že prim bude hrát Rakušan Andreas Kofler, který vyhrál dosavadní všechny tři závody. Za ním je situace otevřená, ale silní budou jeho krajané Gregor Schlierenzauer a Thomas Morgenstern, výborně letos skáčou také Němci Richard Freitag a Severin Freund.

Samostatnou kapitolou budou v Harrachově polští fanoušci, kteří se pravidelně stávají v hojném počtu návštěvníky závodů nedaleko za polskými hranicemi. Po skončení kariéry jejich největší hvězdy Adama Malysze totiž mají ve hře talenty Kamila Stoch a Piotra Zylu, osmého a devátého muže aktuálního pořadí Světového poháru.

Hlava prý už dospěl

Sledovaný domácími fanoušky bude i Lukáš Hlava, jedenáctý muž průběžného hodnocení SP, který podle slov kouče Davida Jiroutka letos dospěl, dostal se do psychické pohody a výsledkem bylo páté místo na malém můstku v Lillehammeru.

Čtvrteční dva tréninky v Harrachově by měly začít v 15:30, kvalifikace v 18:00. Start pátečního závodu je naplánován na 17:00, týmy by měly začít soutěžit v sobotu o hodinu dříve. Všechny tyto závody budou pod umělým osvětlením. Nedělní poslední klání má připraveno začátek na 13:45.

Reklama

Související témata: