Hlavní obsah

Frenštát vyprovodil Rašku na jeho skoku do nebe

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

I přes počáteční problémy s osvětlením sálu kina ve Frenštátu pod Radhoštěm kvůli výpadku elektřiny v celém městě, se rodina i veřejnost v pátek odpoledne s úctou rozloučily s prvním československým vítězem zimní olympiády a výborným skokanem na lyžích Jiřím Raškou.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Při pietním rozloučení s Jiřím Raškou ve frenštátském kině drželi čestnou stráž u rakve i mladí skokani na lyžích.

Článek

Na pietním obřadu, který se konal od 16 hodin, se s vynikajícím českým sportovcem rozloučila lyžařská i nesportovní veřejnost z celé republiky, ale i ze zahraničí.

Všichni řečníci mu poděkovali za jeho mimořádné sportovní úspěchy, ale také za práci na frenštátské radnici a s mladými skokany. Poděkování zněla z úst frenštátské starostky Zdeňky Leščišinové, náměstka moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, ale také od jeho lyžařských kolegů z Česka i Slovenska. Za olympijský výbor se s legendárním skokanem rozloučil místopředseda František Dvořák, za lyžařský svaz hovořil jeho prezident Lukáš Sobotka.

Na obřadu nechyběl legendární trenér Zdeněk Remsa, do jehož skupiny Raška na přelomu 60. a 70. let patřil, ani další skokani z tzv. Remsa Boys - Dalibor Motejlek, Zbyněk Hubač či Slovák Peter Schlang.

Zaplněný sál frenštátského kina při pietním rozloučení s Jiřím Raškou.foto: Právo/Denisa Telaříková

Velkého bojovníka zradilo srdce

Raška zemřel v pátek 20. ledna v novojičínské nemocnici. Letos  v únoru by oslavil jednasedmdesáté narozeniny. Ironií osudu zemřel Raška na den přesně pět let poté, co u můstků prožíval nejkrušnější chvíle. Jeho vnuk Jan Mazoch po těžkém pádu v Zakopaném bojoval o život. Z úrazu se mladý skokan zotavil, Raška svůj boj zejména s nemocným srdcem minulý týden prohrál.

Po Raškovi by se měl jmenovat frenštátský areál, nyní zvaný na Horečkách. Raškovo jméno mohl nést už můstek K-95, který se stavěl v roce 1971, ale komunistický režim to zakázal, protože Raška podepsal výzvu Dva tisíce slov.

Pohřeb olympijského vítěze z Grenoblu 1968 a vítěze Turné čtyř můstků se v rodinném kruhu uskuteční ve Frenštátu v sobotu.

Reklama

Související témata: