Hlavní obsah

Sudová zdolala prokletého Championa, byla devátá

Deer Valley, Praha

Se ctí, byť ne vítězně, vyšla ze souboje s prokletým kopcem Champion v Deer Valley akrobatická lyžařka Nikola Sudová. V šestém závodě světového poháru v boulích obsadila deváté místo. V místě, kde si před dvěma lety při tréninku přetrhla přední křížový vaz v koleni.

Foto: ČTK/AP

Boulařka Nikola Sudová

Článek

„Protože to je těžký kopec, koleno tady dostalo zabrat v záklonech. Ale třeba minule v Calgary ještě víc…. Cítila jsem trošku respekt, ale strach určitě ne,“ řekla po závodě na webu svého Vittore teamu. Přímo na místě podpořil i její lékař Vladislav Hospodár.

V kvalifikaci byla sedmá, pak si bohužel pohoršila. „Ty salta byly urvaný, od základu špatně, v helikoptéře jsem šla moc do rotace,“ popsala chyby. „Daří se mi už rychlost, jezdím technicky dobře, ale zase kazím skoky. Snad to už příště sladím všechno dohromady,“ věří Sudová. Přesto byla ve všech šesti závodech sezóny v elitní desítce, dvakrát vystoupala na třetí stupeň vítězů.

Potřinácté v řadě tady triumfovala americká olympijská vítězka Hannah Kearneyová. Zato Sudové soupeřka v boji o druhé místo, Kanaďanka Justine Dufour-Lapointeová dopadla ještě hůř než česká závodnice, po chybách až třiadvacátá.

V průběžném pořadí světového poháru se před Sudovou vyšvihla ještě teď druhá Heather McPhieová. „Jde jí to, má nový skok, ale že by byla až tak nad ostatními, to ne. Je dobře, že se pořadí vyrovnává,“ dodala česká lyžařka.

Po dni volna ji čeká v sobotu na stejném místě závod v méně oblíbené paralelní jízdě, duálech. „Je to náročné, nejlepší čeká až pět jízd. Jezdí se opatrněji, už jsou tady zase dvě zraněné kolena… Chci vydržet co nejdéle.“

Závod SP v akrobatickém lyžování v boulích v Deer Valley (USA):
Muži: 1. Kingsbury 25,90 b., 2. Bilodeau (oba Kan.) 25,60, 3. Slatten (Nor.) 25,05.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 13 závodů): 1. Kingsbury 600 b., 2. Cota 315, 3. Kashima (oba USA) 254.
Ženy: 1. Kearneyová 25,21, 2. McPhieová (obě USA) 24,77, 3. Coxová (Austr.) 22,84, ...9. N. Sudová (ČR) 22,81.
Průběžné pořadí SP (po 6 ze 13 závodů): 1. Kearneyová 600, 2. Dufourová-Lapointeová (Kan.) 328, 3. McPhieová 280, 4. N. Sudová 252, ...47. Hnyková (ČR) 1.

Reklama