Hlavní obsah

Myslel jsem, že se spletli, vzpomíná Bauer na premiérový triumf v Novém Městě

PRAHA

První vítězství se nezapomíná. A tak není divu, že si Lukáš Bauer pamatuje devět let starý závod na Zlaté lyži v Novém Městě na Moravě do nejmenšího detailu. Tehdy na trati doslova uštval lídra Světového poháru a už kilometr před cílem si mohl dovolit vítězné plácnutí s koučem Petráskem. Podaří se zopakovat stejný kousek i v sobotní klasické třicítce?

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Lukáš Bauer (vpředu)

Článek

„Vzpomínky na Nové Město? Jen dobré,“ uculuje se Bauer před víkendovými závody na Vysočině. A hned začne sypat podrobnosti.... „Tehdy jsme byli před Zlatou lyží týden v šílené zimě ve finském Vuokatti, kde byl tak přemrzlý sníh, že se na skejtových lyžích dala jet klasika, jak parádně držely. Na druhou stranu to byl parádní trénink a v Novém Městě mi přišlo, že to jede samo. Startoval jsem s číslem dvanáct za René Sommerfeldtem, který tehdy vedl Světový pohár. Od druhého mezičasu jsem měl informace, že vedu. Hlavou mi ale běželo, že se asi spletli,“ vypráví se smíchem pětatřicetiletý závodník.

K omylu ovšem nedošlo a Bauer v Esíčkách a dalších klasických místech tratě letěl pro první triumf v seriálu. „Ve třetím kole jsem pochopil, že to s tím vedením bude pravda, a narostla mi křídla. Sommerfeldta jsem dojel a ještě mu výrazně ujel. Kilák před cílem jsem si s Mírou (trenérem Petráskem) u tratě plácl, protože jsem věděl, že vyhraju. Když se závod takhle vyvíjí, tak vůbec necítíte obtížnost tratě a máte pocit, že závod plyne někde okolo, v cíli se vám zdá, že jste se ani nezadýchali. Kontrastem je, když se nedaří, člověk se snaží, co může, a kopce jsou obrovské...,“ přemítá dlouholetá česká jednička.

Tehdejší triumf samotného Bauera překvapil a potvrdil jeho nástup mezi lyžařskou elitu. A běžec z Božího daru od té doby z nejužší špičky nevypadl. „Nečekal jsem, že od té doby nevypadnu z červené skupiny (třicet nejlepších v SP),“ potvrzuje po devíti letech.

Návrat světového běhu na lyžích do Nového Města po tříleté pauze Bauer uvítal. „Tady vždycky byla parádní atmosféra. A jen doufám, že zase přijde spousta lidí a FIS, která Nové Město v posledních letech nezařadila do seriálu, si uvědomí, že tohle místo má svůj potenciál,“ rýpl si do činovníků Mezinárodní lyžařské federace.

Program v Novém Městě odstartuje sobotní závod žen na 15 km klasickou technikou (12:30), muži odstartují do klasické třicítky ve 14:15. V neděli jsou na programy štafety, ženy startují v 11:15, muži ve 14 hodin. Závody vysílá přímým přenosem Eurosport a ČT4.

Reklama

Související témata: