Hlavní obsah

Bauera trápí pata, ale o Zlatou lyži pojede

Nové Město na Moravě

Po třech letech se vrátil Světový pohár běžců na lyžích na Českomoravskou vysočinu. Nejžhavější české želízko do tuhého mrazu ohlásilo bolavou patu. Ale nebojte. „Dal jsem poslední rychlý trénink a půjdu na start,“ řekl Lukáš Bauer.

Lukáš Bauer den před startem světového poháru KAJOTbet Zlaté lyže v Novém Města na Moravě

Článek

Co se přihodilo?

Když nemám průdušky, vymyslím si zase patu. Ale jet budu moct. Sice to hodně ovlivnilo poslední týden tréninku a byl jsem dvakrát v Praze u doktorů. Magnetická rezonance potvrdila malý zánět, ale neměl by ohrozit achilovku a doktor Kolář doporučil, abych jel. Na sobotní třicítce se nic špatného, doufám, neukáže. Pro nedělní štafetu to pak asi bude rozdrážděné, uvidíme.

(Trenér Petrásek: „Bez Lukáše je naše štafeta poloviční. Jak říkal trenér Luňák v Okresním přeboru: Máš jistý, když pojedeš. Jakýkoliv úsek…)

Zkoušel jste i vyřezanou botu z loňského mistrovství světa, pojedete v ní?

Nechal jsem si ji přivézt z domova, trénoval v ní, ale pojedu v nové. Přece jen po roce se bota chová jinak a chci mít na obou nohou stejný pocit.

Hromadný start patrně přinese i hromadnou bitvu s drtivým finišem. Což vám příliš nevyhovuje. Plánujete trháky s předstihem?

Trať není zásadně těžká, patnáct až dvacet lidí pojede pohromadě, rozhodne poslední kolo a finiš. Nechystám se to nakopnout a ujet v prvním kole.

Takže až ve třetím… A kde?

Nehledám místo k útoku, spíš místo, kde hrozí pády. Před tunelem je odklopená zatáčka, pojede se tam rychle a bude vynášet. Podobně zatáčka na louce před posledním stoupáním na stadion. Lepší je být v čele, než sledovat skupinu z povzdálí. To se hůř dojíždí.

Sráží bolavá pata ambice?

Ne, každý má nějaký problém. Trápila mě už minulý týden při mistrovství republiky. Chvíli mi trvalo, než jsem se porovnal s technikou při odrazu. Poprvé jsem použil tejp, při chůzi to nevadí. Při rozjíždění to budu taky cítit, ale po prvním kilometru už snad ne. To se budu zabývat taktikou a mozek zaplaví endorfiny. Chci podat co nejlepší výkon a ukázat se na domácí trati. Neřeším, kam to dosáhne. Doufám, že se mi potvrdí správnost modelu vysokohorské přípravy pro příští sezonu před mistrovstvím světa.

Posunuly se nějak plány na zbytek sezony směrem k Vasovu běhu?

Už po příštím víkendu po Jakuszycích bych potřeboval jezdit delší tréninky. A pokud doktoři řeknou: Klid, nepůjde to. Bez přípravy tam jet na vejlet můžu jindy.

Fenomén Northug má prý doma v Norsku potíže, odmítá snášet tlaky a uvažuje o stěhování. Víte o tom?

Jo, četl jsem to. A už jsem mu vyklidil doma jednu cimru. Ale nevím, jak by snášel rychlostní tréninky… Vím, že se chtěl stěhovat do Davosu kvůli výšce před olympiádou v Soči.

Reklama