Hlavní obsah

Zraněná pata Bauera bolí, start na SP v Polsku je takřka vyloučen

PRAHA

Start Lukáše Bauera ve víkendových závodech Světového poháru v polských Jakuszycích je velmi nepravděpodobný. Stav jeho bolavé paty se lepší jen velmi mírně, český běžec na lyžích netrénuje a pouze chodí po doktorech.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lukáš Bauer v Polsku nejspíš nenastoupí

Článek

"Je to trochu lepší, ale v tuhle chvíli moc nepředpokládám, že je reálné uvažovat o startu v sobotu. Stát se může cokoliv, ale šance vidím hodně malé," řekl dnes ČTK Bauer.

Stejný názor má také lékař Martin Koldovský, který se o Bauera stará. "Nevypadá to moc růžově, ta noha se nejlepší tak, jak jsme si mysleli," řekl ČTK lékař. "Ten sobotní start je spíš nepravděpodobný," prohlásil i kouč reprezentace Miroslav Petrásek.

Bauera trápí otlačená pata už dva týdny. Problémy vrcholily při víkendových závodech Světového poháru v Novém Městě na Moravě, kde skončil Bauer v běhu na 30 km klasickou technikou osmnáctý a v neděli do štafety vůbec nenastoupil.

Přetížené tkáně

"Nelze přesně říct, o co opravdu jde. Je to kombinace dlouhodobé chronickém otlačeniny z boty, přetížení a chladu. Ty tkáně jsou přetížené. Je tam mírný otok a bolí to. Vysloveně zánět tam ale nemá," vysvětlil Koldovský. "Pro normální život to je blbost, ale pro běžce na lyžích je to hodně nepříjemné," uvedl lékař.

V pondělí byl Bauer na vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, s nímž léčení konzultoval i dnes. Kvůli zranění od soboty nelyžoval. "Z malé prkotiny je problém, už jsem to tak párkrát zažil. Angína či chřipka jsou jasné nemoci, ale z malé otlačeniny jsou pak velké problémy. Nechci předjímat, ale zatím ho to hodně bolí," řekl Petrásek.

I lékař si myslí, že Bauer o víkendu závodit nebude. "Pokud bych si měl vsadit, tak řeknu, že spíš nepojede," prohlásil Koldovský. "Bolest je sice mírnější, ale neustoupila natolik, aby mohl do lyží. I kdyby to ustoupilo rychle do dvou dnů, tak závody Světového poháru se bez tréninku jet nedají," prohlásil.

Bauer se o něco lépe cítil po pondělní návštěvě Koláře, nicméně v hlavě má jasno. "V tuhle chvíli to na start v sobotu určitě není. A máme středu," upozornil, že není moc času.

V sobotu je v Polsku na programu Bauerův oblíbený závod na 15 km klasickou technikou s intervalových startem. "I když se jedná o tento závod, noha je přednější. Není to jako minulý týden, kdy to byly závody doma," vysvětlil. Chce se dát do pořádku. "Abych byl na turné na Severu 'ready'," dodal.

Reklama