Hlavní obsah

Závod s trestnými koly může mít budoucnost, míní sdruženář Slavík

LIBEREC

Sdruženáři si ve snaze oživit disciplínu zvykají na novinku. Po vzoru biatlonistů jezdí závod s trestnými koly, který vymyslel Roman Kumpošt, šéf severské kombinace Mezinárodní lyžařské federace FIS. Diváci v Liberci se mohou v sobotu přesvědčit, jak atraktivní tzv. penalty race ve skutečnosti je.

Foto: Ota Mrákota

Nejlepší český sdruženář minulé zimy Tomáš Slavík (28) při závodu SP v Liberci.

Článek

"Když se ještě trochu vyladí, tak se může uchytit, může mít budoucnost," komentoval novinku český reprezentant Tomáš Slavík, který skončil třetí před týdnem v Klingenthalu.

Sdruženáři v závodě skáčou netradičně bez hodnocení stylu a větru do pásem, na základě kterých se rozhodne o počtu trestných kol. Ta jsou maximálně čtyři a každý sdruženář si během závodu rozhodne, kdy trestné kolečko absolvuje. Vítěz skokanské části vyrazí do běhu na 10 km s náskokem deseti vteřin před zbytkem pole.

"Když se o závodu přednáší teoreticky, zní složitě, ale v živé podobě vypadá přirozeně," prohlásil Slavík. Hromadný start je atraktivní, přináší přímé souboje. "Jsem kontaktní běžec, ale první kolo nemám rád. Může být moc kolizí a člověk neví, kam se dostane," řekl Pavel Churavý.

Úplně jiná taktika

Závod přináší i možnost taktizování. V Lillehammeru, kde se jel v zimní sezóně poprvé, spojili síly Němci. Erika Frenzela vytáhli k výhře a Björn Kircheisen dojel třetí. "Dá se to týmově domluvit," uvedl Miroslav Dvořák.

Možnost, že by podobně spolupracovali Češi, ale asi není. "Jsme rozdílní běžci a i po skoku býváme různě rozházení v poli, takže se spíš každý za sebe snažíme zařadit do vláčku jiných a ty využívat,," řekl Dvořák. "Snad v případě, že by někdo z nás neměl trestná kola, tak by se to dalo vymyslet a pomoci mu," řekl Slavík.

Nová grafika v TV

Zajímavý by měl být závod s trestnými koly v televizi. Kvůli němu se vyvinula nová grafika. "Aby měl divák virtuální pořadí závodníků," řekl Ivo Grégr, sportovní ředitel Světového poháru v Liberci. Fanoušci přehled mají, závodníci už menší. "Trošku to je v běhu binec. Nedokážou nám na trati nahlásit, kolikátí aktuálně jsme. Ale na druhou stranu každý pozná, jestli je na tom špatně nebo dobře," řekl Churavý.

Reklama

Související témata: