Hlavní obsah

Valenta nový skok nezkusí

RUKA/PRAHA

Arktickou zimu, ale i tréninkovou pohodu proti některým minulým zimám zažívá ve finském středisku Ruka Aleš Valenta. Zlatý lyžařský akrobat z minulé olympiády ale přesto při pokračování SP neplánuje zařazení svého nového skoku "Ledový dech". Chystá se předvést tradiční trojité salto se čtyřmi vruty, pokud bude příznivé počasí i olympijských pět vrutů.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

"Tohle je první sníh, proto se tady nepřipravuji na premiéru Ledového dechu, spíš se chci sžít se sněhem a pak se uvidí," vysvětluje Valenta, který v minulé sezóně nezářil tak jako v té olympijské.

Akrobatičtí skokani zahájili nový ročník SP tradičně již během australské zimy v září. Na můstcích v Mt. Bulleru skončil Valenta dvakrát shodně na 12. místě. Před ostrým startem sezóny na rozdíl od minulé zimy nechtěl ztrácet čas marným čekáním na sníh ve Špindlerově Mlýně a v listopadu vyrazil do Skandinávie.

Bolesti se zády už jsou lepší

Cestou až téměř k polárnímu kruhu ho doprovázel trenér Pavel Landa a další členové Euroteamu. Trénink točili s doplňkovým programem. Došlo i na tenis v hale. "Počasí je nevyzpytatelné. Bylo tady minus dvacet i něco málo nad nulou," říká Valenta a připomíná inepříjemný moment.

Minulý týden si hnul se zády. "Naštěstí tady máme švýcarskou fyzioterapeutku. Dostal jsem i speciální náplasti na záda a přes noc jsem měl takový pás na fixaci. Druhý den už jsem absolvoval trénink," libuje si. Před závody se cítí být v pořádku. "Moc se těším," dodává optimisticky.

Reklama