Hlavní obsah

Nedostatek sněhu připravil Česko o Světový pohár

PRAHA

Premiéra sjezdařského Světového poháru v Česku se definitivně odkládá. Jen sporé bílé zbytky zůstaly na svahu černé sjezdovky svatopetrského arálu ve Špindlerově Mlýně z listopadových pokusů o umělé zasněžení. Zázračný povětrnostní obrat nenastal. I včera bylo teplo a příští víkend se elitní sjezdařky v Krkonoších prohánět nebudou.

Článek

"Bylo to těžké, ale nakonec jednoznačné rozhodnutí," komentuje včerejší už neměnné zrušení slalomu a obřího slalomu zklamaně Bohumír Zeman, ředitel závodu, bývalý reprezentant a jeden z autorů projektu, jak dostat sjezdařskou elitu do Krkonoš.

Ochlazení se zpozdilo

V neděli mělo být vše připraveno. Již dříve ale organizátorům začínalo být jasné, že na SP nedojde. Na případné umělé zasněžení tratě je potřeba týden. Ochlazení přichází pozdě. Navíc má být jen přechodnou záležitostí.

Napoprvé to nevyšlo. Neztratilo tak krkonošské středisko možnost získat závod někdy v budoucnu? "Ne, potíže jsou v celé Evropě, tohle nás nepoznamená," míní Zeman a předpokládá, že další šance se nabízí opět v sezóně, kdy není na programu mistrovství světa ani olympijské hry.

Snad se s námi počítá dál

"Určitě nejsme v předběžném programu na příští sezónu, pak se uvidí," pokračuje Zeman. Nemíní, že by příliš riskovali, když s podnikem s rozpočtem dvacet miliónů, šli do úvodu sezóny. Ani zdaleka ne všechny v minulosti plánované závody méně prestižního Evropského poháru v první půli prosince ve Špindlu uspořádali.

"Ze sedmi pokusů se to povedlo pětkrát," hájí brzký termín Zeman, který se při definitivním dotváření programu sezóny musel smířit s ústupem švýcarskému Laaxu, který Krkonoše vytěsnil z předvánočního víkendu, kdy už by situace mohla být jiná.

"Byla chyba na to přistoupit," soudí Petr Záhrobský, otec i trenér nejlepší domácí sjezdařky, která v prvním slalomu v zámoří skončila šestá a rodinný tým hodlal pokračovat v tažení za stupni vítězů. Místo zrušených klání na Slovensku i ve Špindlu ale zatím nebyla stanovena náhrada. "Jsme v laufu, je to škoda," říká.

Trvají na prosinci

Zeman na prosincovém termínu trvá i do budoucna, ač třeba únor by znamenal jistotu takřka stoprocentní. "Jenže na tuhle dobu mají hoteliéři objednávky dva roky dopředu. Navíc by to bylo drahé a začátek sezóny je pro nás nejlepší reklamou," vytahuje argumenty a hodlá záhy rozjet vyjednávací procedury o znovupřidělení.

A kdyby se při pokračující sněhové mizérii jinde v Evropě naskytla možnost stát se náhradním dějištěm ještě v téhle sezóně? "O tom rozhoduje lyžařská federace, ale těžko by se nás to týkalo, nevím, jestli bychom to náhle zvládli podle našich představ," reaguje Zeman.

Přesně spočítanou ztrátu zatím zástupci pořádajícího Ski klubu Špindl nemají. Předpokládají, že ji udrží na hranici miliónu korun a že ji zredukují při pořádání dalších podniků. "S partnery jsme dohodnuti, že náklady podržíme do momentu než bude jasné, zda podnik vskutku bude," podotýká generální sekretář organizačního výboru Aleš Krýzl.

Reklama

Související témata: