Hlavní obsah

Zrušením přišli o léta práce, ale SP se prý do Špindlu vrátí

PRAHA

Mluví o šíleném zklamání, práci a penězích, které přišly vniveč. Organizátoři Světového poháru v alpském lyžování se sbírají ze šoku, že největší závody v historii této země museli o víkendu kvůli nepřízni počasí odvolat. Slalom a obří slalom žen se však prý do Špindlerova Mlýna určitě vrátí.

Foto: ČTK/AP

Světovou lyžařskou elitu chtějí ve Špindlerově Mlýně přivítat v roce 2005.

Článek

"Těžko se ta hořkost vstřebává, vždyť to byl cíl našeho letitého snažení. Vše bylo připraveno," lamentoval Bohumír Zeman, předseda organizačního výboru závodů. Na tiskové konferenci v Praze před ním na stole stála váza určená pro vítězky. Byla to smutná dekorace. "Co se s ní stane? To nevím, nemám žádnou představu. Třeba půjde do dražby."

Počasí si s pořadateli zle zašpásovalo. Když se v pátek závody odvolaly, začalo mrznout a napadl i sníh. "Spousta lidí nám volala, proč to tedy rušíme. Jenže závodní svah musí mít sněhový koberec minimálně 30 cm vysoký, kilometr dlouhý a 40 metrů široký. Na čem se dá normálně lyžovat, na tom nelze závodit," vzkázal jeden z organizátorů Pavel Lipanský.

Pro příští rok místo není

Podle Zemana se Češi alespoň organizačně dobře uvedli. Výčet toho, co vše bylo zajištěno od techniky až po psy na vyhledávání trhavin, obsahoval spoustu položek.

"Bylo by to bývalo hezké... Mohli jsme konkurovat kterémukoli závodu," zasnil se Zeman. Zrušený obří slalom v sobotu uspořádá italská Alta Badia, slalom byl přidělen Madonně di Campiglio, kde se pojede 14. nebo 16. prosince.

A Česko chce o vše usilovat znovu. Pro příští rok kalendář již místo nemá, ale rok 2005 je reálný. Rozhodovat se bude asi v květnu. "Ledy jsou prolomeny. Jednou sem svěťák dostaneme," věří Zeman.

Reklama

Související témata: