Hlavní obsah

Neumannová se dočká dalšího olympijského stříbra

LAUSANNE

Běžci na lyžích Johan Mühlegg ze Španělska a Olga Danilovová z Ruska přijdou kvůli dopingu o všechny medaile ze zimních olympijských her 2002 v Salt Lake City. Rozhodl o tom Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne. Česká lyžařka Kateřina Neumannová tak vylepší svou medailovou sbírku o další olympijské stříbro.

Foto: Archiv

Kateřina Neumannová

Článek

Arbitrážní soud vyslyšel stížnosti norského a kanadského olympijského výboru a nařídil výkonnému výboru MOV, aby přijal nové rozhodnutí. Podle toho má Mühlegg přijít o zlato z kombinace a třicetikilometrové trati volnou technikou, Danilovová pak o medaile z kombinace a klasické desítky. Proti rozhodnutí arbitráže není odvolání.

Oba lyžaři byli po pozitivním nálezu diskvalifikováni jen z následných maratónských běhů na 50, resp. 30 kilometrů, a vyloučeni z olympiády. Soud nyní dospěl k závěru, že podle Olympijské charty by měli vyloučení sportovci přijít o všechny získané medaile.

Co to znamená pro české barvy?

Česká lyžařka Kateřina Neumannová se může těšit na vylepšení své medailové sbírky. Ke stříbru ze závodu na 15 kilometrů s hromadným startem přidá medaili téhož kovu z kombinace.

Byla by to již druhá výměna medailí po dopingovém skandálu Rusek. Původně byla totiž diskvalifikována a následně přišla o medaile jen Larissa Lazutinová. Díky tomu se Neumannová posunula na druhé místo na patnáctce a třetí v kombinaci.

Vítězkou kombinace by podle tohoto rozhodnutí byla Kanaďanka Beckie Scottová. Norové Thomas Alsgaard a Frode Estil získají společně zlato v mužské kombinaci, zatímco na první místo v závodu na 30 km volnou technikou s hromadným startem by se měl posunout Rakušan Christian Hoffmann.

Příjemné překvapení

Neumannovou zastihla zpráva o další změně olympijského pořadí ze Salt Lake City v rakouském Ramsau, kde se připravuje po více než roce a půl na svůj sobotní návrat do Světového poháru po mateřské dovolené. "Tohle jsem vůbec nečekala. Ani jsem nevěděla, že nějaký další soud vůbec probíhá, že je tahle varianta ještě možná. Jestli je to pravda, tak je to samozřejmě pozitivní a velké překvapení," řekla ČTK třicetiletá běžkyně.

V kombinaci, závodu na pět kilometrů klasicky a stejnou vzdálenost volně s hodinovou pauzou mezi běhy, Neumannová na trati v dramatickém finiši prohrála se Scottovou o desetinu vteřiny. Původně spolu bojovaly o bronz. "To když si zpětně promítnu, tak jsem vlastně o špičku boty asi prohrála zlato. To je hodně smutné," posteskla si.

Medaile by měly změnit majitele v polovině března příštího roku.

Reklama

Související témata: