Hlavní obsah

Na Hahnenkammu byl nejrychlejší Eberharter

KITZBÜHEL

Proslulý sjezd v rakouském Kitzbühelu v sobotu vyhrál suverénně domácí lyžař Stephan Eberharter. Čtyřiašedesátý ročník náročného závodu na Hahnenkammu zvládl více než o vteřinu rychleji než v pořadí druhý obhájce loňského prvenství Američan Daron Rahlves.

Článek

Třetí skončil Švýcar Ambrosi Hoffmann. Ondřej Bank se rozhodl šetřit síly na nedělní slalom do kombinace a dnes se na start nepostavil.

Majitel Křišťálového glóbu pro vítěze Světového poháru za minulou sezonu triumfoval s drtivou převahou. Na extrémně těžké a vyčerpávající trati se z nejlepšího času dlouho těšil Hoffmann. Nahoře v té chvíli zbývali už jen dva jezdci, kteří jej mohli ohrozit, a Švýcar doufal, že svůj první triumf ve Světovém poháru oslaví v mekce lyžování. Pak jej o devět setin předstihl vítěz pátečního super-G Rahlves, ale famózní finále připravil tisícům rakouských fanoušků kolem trati Eberharter.

Přestože o několik sekund zaostal za traťovým rekordem svého krajana Fritze Strobla, předvedl jeden z nejlepších výkonů, které slavný kopec pamatuje. Silové a energické pojetí mu vydrželo až do cíle. Hoffmann se nakonec musel spokojit se třetím místem a jako první Švýcar v této sezoně vystoupil na stupně vítězů.

Vedení v celkovém pořadí Světového poháru si upevnil jedenáctým místěm Nor Lasse Kjus, který na devátého Rakušana Hermanna Maiera ztratil oproti očekávání jen pár bodů. Přesto se stal závod festivalem rakouského sjezdu. V elitní desítce skončilo šest domácích lyžařů. Diváky nejvíc pobavil Ital Kristian Ghedina, který v závěrečném skoku v rychlosti 137 km/h roztáhl lyže jako akrobat.

Výsledky - sjezd:
1. Eberharter (Rak.)1:55,48
2. Rahlves (USA)-1,21
3. Hoffmann (Švýc.)-1,30
4. Knaus-1,75
5. Walchhofer (oba Rak.)-1,78
6. Ghedina (It.)-1,79
7. Cuche (Švýc.)-1,98
8. Gruber-2,18
9. Maier-2,19
10. F. Strobl (všichni Rak.)-2,22
11. Kjus (Nor.)-2,23
12. Fischnaller (It.)-2,36
13. Accola (Švýc.)-2,50
14. Trinkl (Rak.)-2,51
15. Kernen (Švýc.)-2,52

Reklama